Schoonheid als hartstocht: P.J.H. Cuypers (1827-1921)
I. Montijn
Auteur:
Uitgegeven:
2007
Uitgeverij:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
NUR:
Bouwkunst, architectuur (648)
Codes
ISBN:
978-90-6611-636-8
EAN:
9789066116368
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22,9 cm
Omvang:
120 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Flaptekst
In Schoonheid als hartstocht doet historica Ileen Montijn verslag van leven en werk vanPetrus Josephus Hubertus (Pierre) Cuypers, architect van het Rijksmuseum (1885) en het Centraal Station van Amsterdam (1881-1889), en van vele tientallen katholieke kerken in Nederland.

Pierre Cuypers drukte als ontwerper en bouwer een belangrijke stempel op de architectuur van de negentiende eeuw. Hij ontwierp of restaureerde niet alleen talloze gebouwen, maar nam het liefst ook het interieur voor zijn rekening.
Montijn, schrijfster van verschillende boeken over wonen en (interieur) architectuur in Nederland, plaatst de persoon Cuypers en zijn idee├źn in een bredere cultuurhistorische context. Zij neemt de lezer meer naar Roermond, de geboorteplaats van Cuypers, naar het huis dat hij daar bouwde om er te wonen en te werken; in datzelfde pand is nu het Stedelijk Museum Roermond gehuisvest.

Schoonheid als hartstocht is een levendig portret geworden van de architect, kunstenaar en diepgelovige katholiek Cuypers. Een man van ongehoorde productiviteit, die weinig tegenspraak duldde en nergens bang voor was, en zelf eenvoudig verklaarde dat hij bouwde in 'de stijl van het gezond verstand'.

Literaire adressenbank
Uitgever
Delen