Batavia
het waargebeurde, avontuurlijke verhaal van de ondergang van het VOC-schip Batavia in 1629
Peter FitzSimons
Uitgegeven:
Uithoorn, 2012
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
9 januari 2012
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Batavia
Jaar van uitgave:
2011
Plaats van uitgave:
Sydney
Uitgever:
Random House Australia
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
SISO:
Geschiedenis van de scheepvaart (658.2)
NUR:
Historische roman (populair) (342)
Codes
ISBN:
978-90-452-0193-1
EAN:
9789045201931
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
456 pagina's
Extra pagina's:
[16] p. pl
Met illustraties en foto's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vert. van: Batavia. - Sydney : Random House Australia, cop. 2011. - Met lit. opg., reg.
Annotatie
Het waargebeurde verhaal van de ondergang van de Batavia, het grootste koopvaardijschip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, voor de kust van Australië in 1629.
Flaptekst
Op 28 oktober 1627 vertrekt de Batavia - de trots van de Republiek - voor haar eerste zeereis van Texel richting Nederlands-Indië. Dit nieuwe vlaggenschip van de VOC, groter en sneller dan zijn voorgangers, is beladen met veel kostbaarheden en toegerust voor een reis van vele maanden. De lading bestaat onder meer uit kisten zilveren muntgeld en goed ter waarde van 260.000 gulden, luxe gebruiksgoederen, zilverwerk voor keizer Jahangir, handelswaar en een kistje met zeer kostbare juwelen.

Maar al snel begint het te rommelen onder de bemanning en de ontevreden mannen staan op het punt van muiterij als het schip midden in de nacht op een rif voor de kust van Australië loopt en begint te zinken. Onder de mannen, vrouwen en kinderen aan boord breekt paniek uit. Bij zonsopkomst wordt de ernst van de situatie helemaal duidelijk: de Batavia bevindt zich in een hopeloze situatie. Er is een straffe wind opgestoken die de golven hard tegen het dek laat beuken.

Met kleine bootjes worden zo veel mogelijk opvarenden geëvacueerd naar het nabijgelegen Beacon Island, dat later de geschiedenis in zal gaan als ‘het kerkhof van de Batavia‘, omdat de muiters besluiten iedereen die hen in de weg zit te vermoorden. Van de 341 opvarenden van de Batavia komen er uiteindelijk slechts 68 op Java aan...

Het waargebeurde, meeslepende en bloedstollende verhaal van de ondergang van het grootste koopvaardijschip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in 1629.

Peter John Fitzsimons (geboren op 29 juni 1961 te Wahroonga, New South Wales, Australië) studeerde kunst aan de universiteit van Sydney. Hij was lange tijd als journalist werkzaam bij The Sydney Morning Herald. Peter FitzSimons is auteur van meer dan 20 boeken en was in 2001, 2004 en 2006 de bestverkopende schrijver van non-fictie in Australië.
Video

Literaire adressenbank
Uitgever
Delen