Dictators op de thee
Guus Bauer
Auteur:
Uitgegeven:
[Hoorn], 2011
Editie:
2e dr
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
3 oktober 2011
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Genre(s):
Trefwoord(en):
NUR:
Literaire fictie algemeen (300)
Codes
ISBN:
978-90-896710-4-2
EAN:
9789089671042
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
105 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
1e dr.: 2011.
Annotatie
Novelle over een gevangenis voor gevallen dictators en een verhaal over een ondergedoken schrijver.
Flaptekst
Ten tijde van de Koude Oorlog ‘evacueerden’ de Russische bezetters drie gehuchten in een dal in de oerbossen van het toenmalige Tsjecho-Slowakije. Ze hadden het gebied nodig als militair oefenterrein. De iets meer dan driehonderd bewoners werden samengepakt in een verderop in alle haast gebouwd hooghuis. Van de plannen om daar een moderne stad uit de grond te stampen, kwam niets terecht.

Tientallen kilometers rondom de flat was niets anders dan groen. Eens in de tien dagen werd de op de begane grond gelegen winkel bevoorraad. Dat was het enige contact met de buitenwereld, de bewoners mochten de open plek niet verlaten. Zo ontstond een staat in een staat. Na de val van De Berlijnse Muur verdwenen de bewoners stuk voor stuk, totdat alleen het conciërgeechtpaar Freda en Janos en de winkelier over bleven. Toen kreeg het hooghuis onverwacht een nieuwe bestemming.

Guus Bauer (1959) is onder meer schrijver, uitgever, recensent en interviewer. Zijn laatste boek is Heimwee heeft een kleur. Binnenkort verschijnt Het geheim van Treurwegen. Er staan vertalingen van zijn werk op stapel in het Engels, Duits, Italiaans, Tsjechisch, Turks en Noors.

Over Heimwee heeft een kleur:
Een meesterlijke sfeertekening, bitterzoet ironisch – Nelleke Noordervliet
Geen kattenpis. We kunnen de auteur beschouwen als een aanwinst voor pakweg de literatuur – Herman Brusselmans, Playboy

Over De tuinman van niemandsland:
Een literair kleinood – De Standaard Doet qua vertelstijl denken aan Boven is het stil van Gerbrand Bakker – Nu.nl
Verbluffend laconiek, echt raak – Thomas Rosenboom
Video

Video: Iris en Klaas Koppe

‘Je kunt er beter zevenduizend omleggen dan eentje.’ Dat kreeg een advocaat die vaak voor het Strafhof in Den Haag werkt, te horen van een ‘gewone’ moordenaar. Die verwees daarmee naar de omstandigheden in het Paviljoen in Scheveningen waar de verdachten van misdaden tegen de menselijkheid zich ophouden. Staande voor de gevangenis in Scheveningen, vertelt Guus Bauer over zijn nieuwe roman Dictators op de thee. Daarin brengt hij alle dictators van de wereld samen in een geïsoleerd flatgebouw in de oerbossen van Tsjecho-Slowakije. Hoe gedragen de Mugabes en Kim Jung-uns van deze wereld zich als ze geen macht kunnen uitoefenen over hun omgeving en uniformen moeten maken voor de VN? Dat flatgebouw bestaat overigens echt. Eind jaren ’60 werd het gebouwd voor de inwoners van drie gehuchten die plaats moesten maken voor een militair terrein. Dictators op de thee past, na De tuinman van Niemandsland en Heimwee heeft een kleur, in het rijtje boeken van Bauer over het Oostblok en de val van de Muur. Hij vertelt ook waarom zijn toch al niet geringe drive om te lezen en erover te schrijven nu nog veel groter is dan anders. De afgelopen maand heeft hij niet minder dan 22 auteurs geïnterviewd.

Opnamedatum: 16-09-2011

Literaire adressenbank
Uitgever
Eigen recensies Literatuurplein
Delen