Geschiedenis van de VOC
opkomst, bloei en ondergang
Femme S. Gaastra
Uitgegeven:
Zutphen, 2012
Editie:
11e dr
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
1982
Plaats van uitgave:
Haarlem
Uitgever:
Fibula-Van Dishoeck
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
VOC
SISO:
Nederlandse handelscompagnieën (939.2)
NUR:
Vaderlandse geschiedenis (688)
Codes
ISBN:
978-90-5730-837-6
EAN:
9789057308376
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
29 cm
Omvang:
208 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
1e dr. deze uitg.: 1991. - Bew. en uitgebr. versie van de oorspr. uitg.: Haarlem : Fibula-Van Dishoeck ; Antwerpen : Standaard, 1982. - Met lit. opg., reg.
Annotatie
De geschiedenis van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en met name de sociaal-economische aspecten, vanaf de oprichting in 1602 tot aan de ondergang aan het einde van de achttiende eeuw.
Flaptekst
Vier eeuwen geleden verkreeg de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) het monopolie voor de vaart op Azië. De VOC werd in de 17de en 18de eeuw het grootste scheepvaart- en handelsbedrijf ter wereld. Met de handel in specerijen als peper en kaneel - en later ook producten als zijde, thee en porselein - bracht de VOC Nederland een periode van ongekende economische en culturele voorspoed.

In deze compleet herziene, rijkelijk in kleur geïllustreerde editie van dit gezaghebbende standaardwerk, belicht Femme Gaastra alle facetten van deze unieke onderneming. Waarom kreeg dit commerciële bedrijf zoveel politieke macht? Hoe werden schepen gebouwd? Hoe organiseerde men de bijna 5.000 reizen naar de Oost? Hoe waren de arbeidsomstandigheden aan boord en wat hield de militaire ondersteuning in? Waarom kozen tienduizenden Europeanen vrijwillig voor een reizend leven vol ontberingen en grote risico's?

Gaastra brengt op aansprekende wijze in beeld hoe groot het werkterrein van de VOC was, in welke producten werd gehandeld en welke winsten er in die bijna twee eeuwen werden gemaakt. Maar hij belicht ook hoe met vaak harde middelen concurrenten werden verdreven, levering van specerijen werd afgedwongen of oorlog werd gevoerd.

Geschiedenis van de VOC toont op boeiende en zeer toegankelijke wijze de opkomst, bloei en neergang van een omvangrijk Nederlands handelsimperium.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen