De SS'ers
Nederlandse vrijwilligers in de Tweede Wereldoorlog
Armando
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2012
Editie:
6e dr
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
2 mei 2012
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
1967
(Overige) personen
Co-auteur:
Inleiding:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
1940 - 1945; Duitse bezettingstijd - Verzet in Nederland (935.4)
NUR:
Literaire non-fictie algemeen (320)
Codes
ISBN:
978-90-234-7472-2
EAN:
9789023474722
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
463 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
1e dr.: 1967.
Annotatie
Acht interviews met voormalige Nederlandse SS-ers die vrijuit het woord voeren. Bij verschijnen van het boek in 1967 riep dat hele tegengestelde reacties op.
Flaptekst
Bij verschijning in 1967 veroorzaakte De SS'ers een storm van verontwaardiging. Velen vonden het boek, waarin acht voormalige SS'ers vrijuit het woord voeren, verschrikkelijk of zelfs fascistisch: `een gevaar voor de volksgezondheid en `een aanzet tot antisemitisch geweld.

Anderen vonden het juist zeer indrukwekkend: `een ontluisterend portret van onmensen', en 'een noodzakelijk onderzoek van de motieven die destijds landgenoten hadden om zich bij de bruine hordes aan te sluiten'.

De samenstellers, Armando en Hans Sleutelaar, schreven zelf in hun voorwoord: 'Er is in elk geval één overeenkomst tussen de vrijwilligers die vochten aan de goede kant en die aan de foute kant: zij hoopten dat hun land beter uit de oorlog zou komen dan toen het door die oorlog werd overrompeld. Hoe het de mensen van het verzet in en na de oorlog is vergaan, is algemeen bekend. Over de levens van de onmensen die hun bitterste vijanden waren, weten we weinig...'
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen