De Verenigde Oost-Indische Compagnie, 1602-1795
's werelds eerste multinational tussen commercie en cultuur
P.J. Rietbergen
Auteur:
Uitgegeven:
Amersfoort [etc.], 2012
Serietitel:
Miniaturen reeks
Serienummer:
dl. 52
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
10 mei 2012
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
VOC
SISO:
Nederlandse handelscompagnie├źn (939.2)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
978-90-6109-426-5
EAN:
9789061094265
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
17 cm
Omvang:
144 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Omslagtitel: De VOC 1602-1795. - Uitg. ter gelegenheid van het afscheid van jonkheer R.J. de Wijkerslooth de Weerdesteyn als voorzitter van het College van Bestuur van de Radboud Universiteit Nijmegen. - Met lit. opg.
Annotatie
De Verenigde Oost-Indische Compagnie (1602-1795), de eerste multinational, maakte Nederland tweehonderd jaar lang tot een van Europa's machtigste staten. De VOC droeg echter evenzeer bij aan het vergaren van informatie en het verspreiden van kennis over de vele Aziatische staten, volken, religies en beschavingen.
Flaptekst
's Werelds eerste multinational tussen commercie en cultuur

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (1602-1795) is een van Nederlands meest fascinerende en spraakmakende scheppingen, die ons land wereldwijde bekendheid gaf. Het bedrijf was de eerste multinational, de eerste maatschappij-op-aandelen ook. Tweehonderd jaar bracht het welvaart aan de investeerders, al waren die een kleine, ook door overheidssubsidies bevoorrechte groep; tweehonderd jaar lang was het Nederlands grootste werkgever, al werden de werknemers slecht betaald. Tweehonderd jaar lang ook maakte de Compagnie Nederland tot een van Europa's machtigste staten. En tweehonderd jaar lang, tenslotte, heeft zij door haar handelsactiviteiten wezenlijk bijgedragen aan het proces dat wij nu globalisering noemen.

Dat proces was echter niet alleen commercieel: het was minstens evenzeer cultureel. de VOC droeg in belangrijke mate bij aan het vergaren van informatie en het verspreiden van kennis over de vele Aziatische staten, volken, religies en beschavingen. Zo leerde Europa via deze unieke Nederlandse onderneming de wereld beter kennen.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen