Aan de waterkant
Rogeria Burgers praat met Michael Slory
Rogeria Burgers
Uitgegeven:
Haarlem, 2013
Editie:
Eerste uitgave
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
10 mei 2013
(Overige) personen
Samenstelling:
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
Compact disc
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Schrijvers; afzonderlijk (855.6)
NUR:
Gesproken tekst voor volwassenen (cd-tape) (077)
Codes
ISBN:
978-90-6265-612-7
EAN:
9789062656127
ASW:
Overig
Technische gegevens
Omvang:
4 Compact disc
Bindwijze:
Audio Visuele Media
Bibliografische annotatie
Titel van label.
Annotatie
Een interview met de Surinaamse dichter (1935-), afgewisseld met muziek en voorgedragen gedichten.
Flaptekst
In 2012 verscheen van Michaël Slory de bloemlezing Torent een man hoog met zijn poëzie. In het jaar dat Slory in Suriname aan de bundel werkte, sprak radioprogrammamaakster Rogeria Burgers uitgebreid met Michaël Slory aan De Waterkant, de straat in Paramaribo langs de Surinamerivier.

Het werd een fascinerend gesprek waarin Slory 'niet boos maar ontgoocheld' honderduit vertelt over wat hem in zijn lange dichtersleven geraakt heeft en hem tot op de dag vandaag bezighoudt. Aan De Waterkant is een luisterdocumentaire waarin Michaël Slory zijn verhaal doet met als levensecht geluiddecor de klanken van muziek en geroep, van langsrazend verkeer en het vlieden van de Surinamerivier, van het gescharrel met eten en drinken, van honden en die hun dorst lessen en zingende vogels in de avondzon. Slory, zo lijkt het, moppert wat af, maar verwoordt zijn misnoegen, zijn eenzaamheid, zijn twijfels en ook angst zo mooi en oprecht dat hij de luisteraar een inkijk geeft in zijn zieleroerselen en daarmee ook de wereld achter zijn poëzie zichtbaar maakt.

Zo praat hij op Aan De Waterkant over Ronald Venetiaan, een klas- en studiegenoot die het tot president van Suriname bracht, over zijn communistische tijd, over het wel of niet dichten in het Sranang het Engels, het Frans, het Spaans, het Nederlands over de onafhankelijkheid, over Che Guevara en Fidel Castro, over de Caribische regio, over waar hij dood wil gaan, en ja, over de liefde en de vrouwen: 'Hoe kan een man mooie liefdesgedichten schrijven als hij nooit een vrouw mag betasten of omhelzen?'
Slory doorspekt zijn ontroerende ontboezemingen met het voorlezen van gedichten die als een rode draad door deze documentaire lopen.
Aan de cd is een geïllustreerde booklet toegevoegd waarin Michiel van Kempen, bezorger van de bloemlezingen Ik zal zingen om de zon te laten opkomen en Torent een man hoog met zijn poëzie, Michaël Slory portretteert.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen