Naar buiten
landelijk wonen in de 19de en 20ste eeuw
Ileen Montijn
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2013
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
6 november 2013
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Bijzondere onderwerpen (932.9)
NUR:
Literaire non-fictie algemeen (320)
Codes
ISBN:
978-90-450-2503-2
EAN:
9789045025032
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
224 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Geheel herziene en uitgebreide herdruk van: Naar buiten! : het verlangen naar landelijkheid in de negentiende en twintigste eeuw. - Amsterdam : SUN, 2002. - Met literatuuropgave, register.
Annotatie
Cultuurhistorische studie over het verlangen van de stedeling naar het wonen op het platteland en de realisering daarvan, vanaf eind negentiende eeuw tot nu.
Flaptekst
Buiten wonen is chic. De trek naar buiten is een van de grote sociale bewegingen van de vorige eeuw. Landelijkheid is meer dan ooit een geliefd thema in woonbladen en op de televisie. Naar buiten maakt duidelijk dat dat vooral een welvaartsverschijnsel is, al spreken mensen liever van hun afkeer van de 'jachtige stad' en hun liefde voor de natuur.
Montijn behandelt het wijdverbreide verlangen naar een huis met een tuintje, maar ook de minachting van de elite voor buitenwijken. Ze beschrijft hoe de boerderij een inspiratiebron werd - en bleef - voor het landelijke wonen: voor negentiende-eeuwse villa's in cottage-stijl, voor het hippe, verbouwde boerderijtje van de jaren zeventig, en voor de boerderette van nu.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen