Karel de Grote
keizer van het Avondland
Wouter van Friesland
Uitgegeven:
Utrecht, 2014
Serietitel:
Waar & wanneer geschiedenissen
Serienummer:
1
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
15 november 2013
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Frankische Rijk (925.3)
NUR:
Vaderlandse geschiedenis (688)
Codes
ISBN:
978-94-01-90106-2
EAN:
9789401901062
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
17 cm
Omvang:
191 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met literatuuropgave.
Annotatie
Korte biografie van de Frankische keizer (742-814), met niet alleen aandacht voor zijn verdiensten maar ook voor zijn schaduwkanten die hem tot voorbeeld voor Napoleon en Hitler maakten.
Flaptekst
Continentaal Europa is op 28 januari 2014 in de ban van de 1200ste sterfdag van keizer Karel de Grote. En dat is terecht. Want ondanks dat we niet weten wanneer hij is geboren, hoeveel vrouwen en kinderen hij heeft gehad en wat hem bewoog in vele zaken, legde deze Frankische vorst de fundamenten van het huidige Europa.

Karel bouwde het Frankische koninkrijk uit tot een christelijk keizerrijk dat het Romeinse rijk in Midden- en West-Europa overtrof. Zijn militaire successen, zijn wetgeving, zijn bevordering van de kunsten en wetenschap maakten van Karel een icoon. Hij zorgde voor een gouden eeuw en zijn invloed op de kunst en de architectuur was enorm.

Maar ook zijn schaduwkanten waren legendarisch: zijn meedogenloosheid, politieke machtzucht en zijn hardvochtigheid tegen andere godsdiensten of dwaalleren. Karel de Vijfde, Lodewijk XIV, Napoleon en ook Hitler namen de keizer als voorbeeld.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen