Stikvallei
Frank Westerman
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2013
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Geofysica - Geochemie (562)
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-90-234-7865-2
EAN:
9789023478652
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
317 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Met lit. opg.
Annotatie
Onderzoek naar de toedracht en achtergronden van een natuurramp in Kameroen in 1986, waarbij alle mensen en dieren in de Nyosvallei door onbekende oorzaak om het leven kwamen.
Flaptekst
21 augustus 1986. ’s Avonds bij nieuwe maan sterft al het leven in een vallei in Noordwest-Kameroen uit. Kippen, bavianen, zeboes en vogels vallen dood neer in het gras – net als 1746 mannen, vrouwen en kinderen. Schade is er niet; hutten en palmen staan er onaangeroerd bij.

Dit zijn de feiten. Maar wat is er gebeurd?

Stikvallei ontleedt elk facet van deze massale, raadselachtige sterfte – in een thrillerachtig verhaal dat uitwaaiert tot IJsland en Hawaï. Met precisie en verbeeldingskracht legt Frank Westerman drie lagen van de waarheid bloot, waardoor het zicht op het mysterie telkens kantelt.

Gaandeweg voert hij de lezer mee door het woud van verhalen dat in vijfentwintig jaar in de dodenvallei is opgeschoten. Welke woorden hebben zich aan de feiten gehecht en hoe zijn die uitgegroeid tot mythes? Hoe ontstaan verhalen?

Frank Westerman studeerde tropische cultuurtechniek aan de universiteit van Wageningen. Hij was correspondent van de Volkskrant en NRC Handelsblad in Belgrado en Moskou. Als schrijver brak hij door met De graanrepubliek (1999), Ingenieurs van de ziel (2002), Ararat (2007) en Dier, bovendier (2010). Zijn El Negro en ik (2004) is bekroond met de Gouden Uil Literatuurprijs. Met meer dan veertig vertalingen is Frank Westerman een van de meest succesvolle Nederlandse auteurs in het buitenland.
Video


Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Nieuws
Literaire Prijzen
Relevante links
Delen