Compagniesdochters
vrouwen en de VOC (1602-1795)
Michel Ketelaars
Uitgegeven:
Amsterdam, 2014
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Nederlandse handelscompagnie├źn (939.2)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
978-94-600-3690-3
EAN:
9789460036903
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
16 pagina's
Extra pagina's:
284 pagina
Met foto's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Maakt deel uit van een reeks van zes verhalen die gekoppeld zijn aan de tentoonstelling 'Het geheugenpaleis-met je hoofd in de archieven' van het Nationaal Archief. - Met literatuuropgave, register.
Annotatie
Flaptekst
Lange tijd was de geschiedenis van de VOC een echte mannengeschiedenis. Historici beschreven mannen in het bestuur, mannen in de koloni├źn en mannen op de schepen. Maar was de Compagnie werkelijk zo n mannenbolwerk? Pas de laatste jaren komt er meer aandacht voor de rol van vrouwen in en om de VOC.

In Compagniesdochters trekt een bonte stoet VOC -vrouwen voorbij, van meisjes die vermomd als man aanmonsterden - en aan boord van de schepen nogal wat riskeerden - tot de zogenaamde zielverkoopsters, die tot taak hadden bemanningsleden te werven en daar zo hun eigen manieren voor hadden. Uit alles blijkt dat deze vrouwen zeker niet passief langs de kant stonden. Integendeel, ze namen actief deel aan het reilen en zeilen van de Compagnie.

Via de levens van al deze vrouwen wordt op een anekdotische manier de vrouwelijke kant van de zeventiende- en achttiende-eeuwse VOC in kaart gebracht. Michel Ketelaars rekent in dit boek definitief af met het klassieke beeld van de VOC als een mannenbolwerk.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen