Plotseling een vreselijke knal
bommen en mijnen treffen neutraal Nederland, 1914-1918
Hans van Lith
Auteur:
Uitgegeven:
Zaltbommel, 2001
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
1914-1918; Wereldoorlog I (927.5)
NUR:
Oorlog en vrede (689)
Codes
ISBN:
90-288-2690-4
EAN:
9789028826908
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
25 cm
Omvang:
268 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Met lit. opg.
Annotatie
Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn er circa vijfentwintig keer bommen gevallen op het grondgebied van het neutrale Nederland. Ze veroorzaakten bijna altijd schade en in één geval vielen er doden en gewonden.
Flaptekst
Hoewel Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog een politiek van strikte neutraliteit voerde betekende dit niet dat de strijdende partijen daar altijd ontzag voor hadden. Voortdurend liepen Nederlanders kans te worden betrokken bij de oorlogshandelingen.

Vooral in Zeeland, maar ook elders kreeg men te maken met kleinschalige bombardementen en dag en nacht werd het Nederlandse luchtruim geschonden door Engelse, Duitse en Franse toestellen. Ook Nederlandse vissersboten en koopvaardijschepen liepen gevaar door de mijnen die door alle strijdende partijen werden uitgezet.

De auteur beschrijft de vele incidenten waarbij soms doden en gewonden te betreuren waren. Zijn onderzoek richt zich verder op de reacties in de vaderlandse pers en de manier waarop de politiek probeerde te manoeuvreren binnen de smalle marges van de neutraliteitspolitiek.

Het boek is ruim geïllustreerd met veelal unieke beelden uit deze onbekende episode uit de Nederlandse geschiedenis.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen