Zeeland en de Eerste Wereldoorlog
de oorlog en het Brabantse land
Henk van der Linden
Uitgegeven:
Soesterberg, 2015
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Delen van Nederland en provincies; afzonderlijk (938)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
978-94-615-3478-1
EAN:
9789461534781
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
518 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Volgens de uitgever vermeldt de ondertitel abusievelijk: Brabantse land, in plaats van: Zeelandse land. - Volgens inhoudsopgave en inleiding zijn Henk van der Linden en Leo van der Vliet samenstellers en eindredactie. - Met literatuuropgave, index.
Annotatie
Bundeling grotendeels eerder verschenen artikelen over de verschillende aspecten van de geschiedenis van de provincie Zeeland in de Eerste Wereldoorlog.
Flaptekst
Alles wat er tijdens de Eerste Wereldoorlog in neutraal Nederland gebeurde, gebeurde ook in Zeeland. En nog veel meer. Door Zeelands' ligging reikten de gevolgen van de strijd tot over de grens. De oorlog werd door de Zeeuwen intens beleefd, of het nu ging om de opvang van honderdduizenden vluchtelingen, gevaar van bommen en mijnen, inkwartiering en vordering, de luimen van het militaire gezag of het dagelijks gedoe met schaarste en distributie.

Het is dus geen wonder dat er al 100 jaar lang over Zeeland en de Eerste Wereldoorlog geschreven en gepubliceerd is. In dagboeken, met verhalen, verslagen en studies, over de hele oorlogstijd of toegespitst op een specifieke plaats of gebeurtenis, door Zeeuwen en over Zeeuwen.

In deze bundel zijn 20 van deze publicaties bijeengebracht, 20 grote en kleine stukken Zeeuwse oorlogsgeschiedenis. Het zijn losse verhalen, maar al lezend blijken ze voortdurend in elkaar te grijpen. Samen tonen ze hoe de oorlog in Zeeland werd ervaren, hoe dat gigantische internationale conflict, ondanks onze neutraliteit, toch verweven raakte in het dagelijks leven.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen