Het Engelse Kamp Groningen 1914-1918
de geschiedenis van 1.500 Engelse militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog
Menno Wielinga
Auteur:
Uitgegeven:
Bedum, 2014
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO's:
Plaatsen; afzonderlijk (938.1)Cabaretiers - Revue-artiesten (796.3)
NUR:
Oorlog en vrede (689)
Codes
ISBN:
978-90-5294-549-1
EAN:
9789052945491
ASW:
Wetenschappelijk boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
31 cm
Omvang:
292 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Met literatuuropgave.
Annotatie
Uit archieven, dagboeken, krantenberichten, brieven en contacten met nakomelingen is het verblijf gereconstrueerd van 1.500 Engelse militairen die, nadat ze van het front waren uitgeweken naar Nederland, overeenkomstig de internationale rechtsregels voor de duur van de oorlog werden geïnterneerd in een bewaakt kamp in Groningen.
Flaptekst
Om de Duitse opmars in België tot staan te brengen werden begin oktober 1914 Engelse troepen ingezet bij de strijd om Antwerpen. Toen deze vestingstad onhoudbaar bleek volgde een chaotische terugtocht waarbij 1.500 Engelse manschappen van de First Royal Naval Brigade de terugweg zagen afgesneden.

Zij weken uit naar het neutrale Nederland waar ze, overeenkomstig de internationale rechtsregels, voor de duur van de oorlog werden geïnterneerd in een bewaakt kamp in Groningen dat al spoedig het Engelse Kamp werd genoemd.

Hun verblijf daar is gereconstrueerd uit archieven, dagboeken, krantenberichten, brieven en contacten met nakomelingen van deze Engelse geïnterneerden. Het Engelse Kamp is een uniek verslag van een bijzondere periode in de geschiedenis van Groningen.

Menno Wielinga (1945) is sinds lang geïnteresseerd in de Eerste Wereldoorlog. Hij publiceerde hierover diverse internet-artikelen en is medesamensteller van de eerder verschenen boeken Het monster van de oorlog en De eerste Wereldoorlog door Nederlandse ogen.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen