Schipbreuk in Oman
de overlevingstocht van 30 drenkelingen van 't VOC-schip Amstelveen door de woestijn van Zuid-Arabië, 1763 : gebaseerd op het journaal van Cornelis Eyks
Klaas Doornbos
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2014
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
15 oktober 2014
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO's:
Scheepsrampen en schipbreukelingen (658.36)Nederlandse handelscompagnieën (939.2)
NUR:
Nieuwe geschiedenis (1500-1870) (685)
Codes
ISBN:
978-90-896479-1-7
EAN:
9789089647917
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
170 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vertaling gebaseerd op een manuscript van: Shipwreck & survival in Oman, 1763 : the fate of the Amstelveen and thirty castaways on the South Coast of Arabia : based on the notes of Cornelis Eyks. - Amsterdam : Pallas Publications, 2012. - (Pallas reeks). - Bevat tevens de oorspronkelijke tekst van het journaal van Cornelis Eyks: Noodlottige gevallen van het Volk van 't Schip Amstelveen, na deszelfs Verongelukken in dato 5 Autgutus 1763, op de Tocht van Batavia na Persiën, op hun weg door Arabiën overgekomen. - 1766. - Met literatuuropgave.
Annotatie
De zeelieden die de schipbreuk van het VOC-schip Amstelveen op de zuidkust van Oman in 1763 oveleefden, bereikten na een voettocht van honderden kilometers de bewoonde wereld. De derde stuurman, Cornelis Eyks, schreef daarover het journaal waarop dit boek is gebaseerd.
Flaptekst
Dertig zeelieden overleefden de schipbreuk van het VOC-schip Amstelveen op de zuidkust van Oman in 1763.
Ze liepen hemelsbreed ruim 500 kilometer blootsvoets, in de hitte, snakkend naar water, beroofd door Bedoeïenen. Hun tocht werd een ware martelgang. Uiteindelijk bereikten ze de bewoonde wereld vrijwel naakt. Sommigen haalden het niet, het lot van achterblijvers bleef onzeker.

De schipbreuk van het VOC-schip Amstelveen kon worden opgelost na de vondst van het journaal van de derde stuurman, Cornelis Eyks. Hij bereikte met enkele lotgenoten Muscat en reisde vandaar via Kareek in de Perzische Golf door naar Batavia waar hij werd ondervraagd. Onderweg schreef hij dit fascinerende journaal.

Zijn verslag van de loodzware voettocht van dertig drenkelingen door de woestijn van Oman is het oudste westerse document over Bedoeïenen aan de zuidkust. Het werd in 1997 teruggevonden in Frankrijk en is hier herdrukt en dankbaar benut voor een navertelling die ook in het Engels verscheen als Shipwreck & Survival in Oman, 1763.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen