'De Stijl overal absolute leiding'
de briefwisseling tussen Theo van Doesburg en Antony Kok
Theo van Doesburg
Uitgegeven:
Bussum, 2008
Serietitel:
RKD-bronnenreeks
Serienummer:
dl. 5
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Bezorging:
Co-auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
20e eeuw (706.8)
NUR:
Kunstgeschiedenis (654)
Codes
ISBN:
978-90-6868-457-5
EAN:
9789068684575
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
606 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg., reg.
Annotatie
Briefwisseling tussen de kunstenaar Van Doesburg (1883-1931), oprichter van De Stijl en spoorwegklerk, dichter/wijsgeer Antony Kok (1882-1969). Wat hen bond, was een gemeenschappelijk streven naar een nieuwe mens en een nieuwe samenleving.
Flaptekst
De Stijl overal absolute leiding is de overwinningskreet die Theo van Doesburg (1883-1931), voorman van en motor achter De Stijl, toezond aan zijn vriend Antony Kok (1882-1969), van beroep klerk bij de spoorwegen en dichter/wijsgeer naar hartstocht. Die kaart waarop Van Doesburg lucht gaf aan zijn jubel maakt deel uit van hun briefwisseling, die grotendeels is bewaard (240 stuks) en die in deze editie zo compleet mogelijk is bezorgd.

Van Doesburg en Kok hebben elkaar in 1914, tijdens de mobilisatie in Tilburg, ontmoet en zijn hun leven lang bevriend gebleven. Wat hen bond was hun gemeenschappelijk streven naar een nieuwe mens en naar een nieuwe samenleving. De kunst speelde daarin een heel belangrijke rol. Die gaf de richting van de vooruitgang aan.

Van begin af aan hebben de vrienden hun gedachtewisselingen hierover ook per brief gevoerd. In 1917 richtten ze samen met Mondriaan, Van der Leck, Huszár en Oud het tijdschrift De Stijl op. Dit werd het podium van de werkelijk modernen voor het uitdragen van hun kunst en hun bedoelingen. Het zou tot in 1932 verschijnen.

Nadat Van Doesburg in 1919 naar het buitenland trok om in Duitsland, Frankrijk, Italië en verder in Europa contacten te leggen, werd De Stijl voertuig van de internationale avant-garde. Ook tijdens zijn buitenlandse verblijven zette Van Doesburg zijn correspondentie met Kok voort. In hun brieven is te lezen hoe zij en de groep kunstenaars rond De Stijl zich ontwikkelden en hoe ze samen Nederlands belangrijkste bijdrage aan de moderne kunst hebben.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen