'Het ritmus van de kunst'
brieven van Bram van Velde aan zijn mecenas, 1922-1935
Bram van Velde
Auteur:
Uitgegeven:
Bussum, 2006
Serietitel:
RKD-bronnenreeks
Serienummer:
dl. 4
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 november 2006
(Overige) personen
Bezorging:
Inleiding:
Redactie:
Secundaire auteur:
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
20e eeuw (736.8)
NUR:
Kunstgeschiedenis (654)
Codes
ISBN:
978-90-6868-433-9
EAN:
9789068684339
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
239 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg., reg. - Met samenvatting in het Frans.
Annotatie
Brieven, voornamelijk uit Parijs, van de Nederlandse schilder.
Flaptekst
Bram van Velde (1895-1981) maakte na 1945 internationaal naam als kunstschilder. Rond zijn twaalfde ging hij als huisschilder in de leer bij het schilders- en decoratiebedrijf van Eduard H. Kramers (1861-1949). Kramers onderkende al vroeg zijn coloristische gaven en stimuleerde hem om zich verder als kunstschilder te ontwikkelen. In de periode tussen 1922 en 1936, toen Bram van Velde in het schildersdorp Worpswede, in Parijs en op Mallorca zijn eigen weg als kunstschilder zocht, droeg Kramers aan zijn levensonder-houd en ontplooiing bij.
In de brieven en briefkaarten die Bram van Velde in deze jaren aan Eduard Kramers en diens zoon Wijnand Kramers schreef, legt hij verantwoording af van zijn voortgang op het moeilijke pad van de kunst: zijn nieuwste contacten, laatste werken en opvattingen worden erin beschreven. 'Ieder stuk is eigentlijk een zelf portr , schrijft Bram van Velde in 1928 aan Eduard Kramers. De bewaard gebleven brieven zijn dat evenzeer.
Deze niet eerder gepubliceerde correspondentie vormt tegelijkertijd een belangrijk tijdsdocument. Ze geeft een indringend beeld van de omstandigheden waaronder de kunstenaar eerst in Noord-Duitsland en daarna in Frankrijk en Spanje werkte. Maar bovenal geven deze soms met moeite geschreven regels uitdrukking aan de worsteling van Bram van Velde om een evenwicht te vinden tussen zelfexpressie en zijn bewogen indrukken van natuur en leven en zo te komen tot het kunstenaarschap dat hem voor ogen stond.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen