'Hier ziet men uit paleizen'
het Groninger interieur in de zeventiende en achttiende eeuw
Johan de Haan
Auteur:
Uitgegeven:
Assen, 2005
Serietitel:
Groninger historische reeks
Serienummer:
31
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
20 oktober 2005
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Historische binnenhuis- en meubelkunst; Nederland (774.2)
NUR:
Kunstgeschiedenis (654)
Codes
ISBN:
90-232-4156-8
EAN:
9789023241560
ASW:
Wetenschappelijk boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
25 cm
Omvang:
629 pagina's
Extra pagina's:
XXXII
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Uitg. in opdracht van de Stichting Groninger Historische Publicaties. - Onderdeel van een reeks onderzoeken in opdracht van de Stichting Erven A. de Jager. - Ook verschenen als proefschrift Radboud Universiteit Nijmegen, 2005. - Vanaf 1994 uitg.: Assen : Van Gorcum. - Vanaf 2001 uitg.: Assen : Koninklijke Van Gorcum. - Met lit. opg., reg.
Annotatie
Flaptekst
"Groninger Historische Reeks, 31

De afgelopen decennia is de belangstelling voor interieurgeschiedenis in Nederland flink toegenomen. Daarbij is het accent verschoven van de grote stilistische trends en de rol van beroemde kunstenaars naar meer alledaagse aspecten en het verband tussen interieurveranderingen en sociale ontwikkelingen. Tot voor kort richtte de aandacht zich hierbij vooral op Holland, maar daarin komt langzamerhand verandering. ¿Hier ziet men uit Paleizen¿ is het resultaat van een van de eerste grootschalige onderzoeken naar de interieurgeschiedenis van een gebied buiten Holland. Het biedt een samenhangend en gedetailleerd overzicht van de ontwikkelingen in interieur- en meubelkunst in de provincie van Stad en Lande (de huidige provincie Groningen) in de zeventiende en de achttiende eeuw. Daarbij laat de auteur zien dat het clichématige beeld van Groningen als een geïsoleerd en achtergebleven gebied onjuist is: in Stad en Ommeland was men zeer goed op de hoogte van de interieurmode elders en aarzelde niet om te importeren wat men zelf niet kon maken.

Op basis van zeer uitgebreid archiefonderzoek beschrijft Johan de Haan niet alleen de veranderingen in vorm en decoratie binnen de Groninger interieur- en meubelkunst, maar besteedt hij ook aandacht aan de mensen achter de ontwikkelingen en hun onderlinge verhoudingen. In combinatie met de grote hoeveelheid veelal uniek beeldmateriaal levert dit een zeer bijzonder boek op, dat zowel liefhebbers van interieurgeschiedenis als
geïnteresseerden in de geschiedenis van Stad en Ommeland zal aanspreken.

Johan de Haan (1975) studeerde Romaanse Talen en Culturen aan de Rijksuniversiteit Groningen, met kunstgeschiedenis als bijvak en cultuurkunde als afstudeerrichting.
Van 1999 tot 2004 deed hij onderzoek naar het Groninger interieur. Hij publiceerde tal van artikelen in cultuur-historische tijdschriften en jaarboeken. ¿Hier ziet men uit Paleizen¿ is de handelsuitgave van zijn gelijknamige proefschrift (Radboud Universiteit Nijmegen, oktober 2005)."
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen