'Mijn lieve zieltje!'
brieven van Martin Heidegger aan zijn vrouw Elfride 1915-1970
Martin Heidegger
Uitgegeven:
Kampen, 2007
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Mein liebes Seelchen!
Jaar van uitgave:
2005
Plaats van uitgave:
München
Uitgever:
Deutsche Verlags-Anstalt
Vertaald uit:
Duits
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Werken van wijsgeren (157.3)
NUR:
Filosofie algemeen (730)
Codes
ISBN:
978-90-259-5646-2
EAN:
9789025956462
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
463 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vert. van: Mein liebes Seelchen!. - München : Deutsche Verlags-Anstalt, 2005. - Met lit. opg., reg.
Annotatie
Flaptekst
Vijftig jaar lang stuurde Martin Heidegger brieven aan zijn vrouw Elfride. Tot voor kort lagen ze in een kist op zolder. Na het overlijden van Elfride publiceerde haar kleindochter Gertrud Heidegger de interessantste brieven. Daarmee bezorgde ze een unieke biogrfie in briefvorm.
Heideggers brieven geven niet alleen een beeld van zijn bewogen huwelijk. Ze geven ook inzicht in het ontstaan van zijn filosofische denkbeelden, zijn universitaire ambities en zijn verhouding tot het nationaal-socialisme. Al in 1916 beklaagt Heidegger zich over de 'verjoodsing' van de Duitse cultuur en universiteiten, ook al is hij niet onverdeeld enthousiast over de opkomst van de nazi's.
Elfride speelde een sleutelrol in zijn leven. Zij betrok hem bij de Duitse jeugdbeweging, die zich afzette tegen het stadsleven. De berghut die ze voor hem bouwde, werd een symbool van zijn denken. Samen zochten ze naar een nieuwe vorm van religiositeit, zo blijkt uit de vroege brieven. Het begrip 'gelatenheid' van de latere Heidegger komen we hier al in onrijpe vorm tegen.
Uit de brieven blijkt dat Hannah Arendt slechts één van zijn vele minnaressen was. Zijn escapades hadden een bijna filosofische noodzaak, zo schreef hij aan Elfride ('Mijn lieve zieltje!'): 'Als mijn bestaan zonder passie is, verstomt de stem en stroomt de bron niet meer.'
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen