100 jaar Nieuwe Haagse school
de toekomst van het verleden
Marcel Teunissen
Uitgegeven:
Rotterdam, 2018
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
2 juni 2018
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
20e eeuw (716.8)
NUR:
Bouwkunst, architectuur (648)
Codes
ISBN:
978-94-620-8450-6
EAN:
9789462084506
ASW:
Wetenschappelijk boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
31 cm
Omvang:
144 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Uitgave is onderdeel van de manifestatie 'Nieuwe Haagse School na 100 jaar'. - Met literatuuropgave, register. - Met samenvatting in het Engels.
Annotatie
Beschrijving van het ontstaan en de ontwikkeling van de architectuurstroming die de afgelopen honderd jaar in Den Haag is toegepast bij stadsuitbreiding en stadsvernieuwing.
Flaptekst
In 2018 is het 100 jaar geleden dat de architectuur van de Nieuwe Haagse School zich manifesteerde. Dit leidde tot een grote reeks iconische gebouwen en monumentale stadsbeelden van hoge kwaliteit. Centraal staat de betekenis voor de huidige stad en haar opgaven voor de toekomst.

De strakke lijnen en geometrische volumes van de Nieuwe Haagse School vormden, meer dan bijvoorbeeld de Amsterdamse School, de aanzet tot de vorming van de moderne architectuur. Elementen uit de architectuur van De Stijl (met de Papaverhof), Frank Lloyd Wright en H.P. Berlage kwamen in de stroming tot een synthese. De innovatieve woonhotels en de manier waarop de gemeente zorgde voor een harmonieus samenhangend stadsbeeld, zijn zeer inspirerend voor de ontwikkeling van de stad in 2018.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen