121 rue de Lille
Nederland aan de Seine
Pieter van den Blink
Uitgegeven:
Amsterdam, 2007
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Musea - Tentoonstellingen (700.4)
NUR:
Literaire non-fictie algemeen (320)
Codes
ISBN:
978-90-5018-795-4
EAN:
9789050187954
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
256 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met reg.
Annotatie
Overzicht van de geschiedenis van het Institut NĂ©erlandais, het Nederlands cultureel centrum in Parijs, vanaf 1957 tot heden.
Flaptekst
W.F. Hermans had er wel conci e willen worden, de couturiers Viktor & Rolf genoten er hun eerste successen, Fran s Mitterrand kwam er wel eens neuzen toen hij nog in het parlement zat, en bracht er als president eens een gedenkwaardig bezoek. Het Institut N landais, het Nederlands cultureel centrum in Parijs, is een bijzonder huis. De meest kleurrijke figuren hebben bijgedragen aan de bezieling ervan.
De gedreven kunstverzamelaar Frits Lugt wist in 1957 de Nederlandse staat te interesseren voor een instituut om de Nederlandse cultuur onder de aandacht van de Fransen te brengen. Lugts eigen fabelachtige kunstcollectie zou er eveneens een plek krijgen, en toegankelijk gemaakt worden voor het publiek.
Sinds de opening is half kunstzinnig en intellectueel Nederland er te gast geweest, om te exposeren, een lezing te houden, een concert te geven of in alle rust een boek te schrijven. Zelfs Sinterklaas kwam er een keer per boot over de Seine aan.
In de halve eeuw dat het Institut N landais nu bestaat is er veel veranderd, maar de unieke status ervan duurt voort. Met 121 rue de Lille is er voor het eerst een kroniek van deze gerenommeerde buitenpost.
Pieter van den Blink (1966) is neerlandicus en bezeten van Parijs. Van 2000 tot 2005 woonde en werkte hij er als zelfstandig journalist in opdracht van diverse Nederlandse media. Sinds zijn terugkeer uit Parijs is hij redacteur van Vrij Nederland.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen