Aan geen gehuurde borst werd ooit een kind gevoed
historische wortels van werk en moederschap in Nederland en Zweden
Ina Brouwer
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2010
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Man en vrouw in het arbeidsproces (318.4)
NUR:
Moderne geschiedenis (1870-heden) (686)
Codes
ISBN:
978-90-72219-52-7
EAN:
9789072219527
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
250 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg.
Annotatie
Verzameling opstellen vanuit een sociologisch perspectief over moederschap en emancipatie van de achttiende tot en met de twintigste eeuw, waarin onder veel meer ook de rol van Aletta Jacobs aan bod komt.
Flaptekst
Een goede huisvrouw, vond Vadertje Cats al in de zeventiende eeuw, bracht een sterk nageslacht voort. Dat was haar taak. Nederlandse moeders zorgden zelf voor hun kinderen. Hoe anders ging het eraan toe in Frankrijk, waar vrouwen hun baby's lieten voeden door een min. De babysterfte was er dan ook veel hoger dan in Nederland.

Drie eeuwen later zorgen Nederlandse vrouwen nog steeds grotendeels zelf voor hun kinderen. Zij werken parttime. Zo niet de Zweedse vrouwen, die vrijwel allemaal fulltime werken en vaker een topfunctie bereiken.

In Aan geen gehuurde borst werd ooit een kind gevoed legt Ina Brouwer de historische wortels bloot van werk en moederschap in Nederland, die zij afzet tegen de ontwikkelingen in andere Europese landen, in het bijzonder Zweden.

Waardoor en wanneer zijn de ontwikkelingen in Zweden en Nederland zo uit elkaar gaan lopen dat dit het resultaat is? En wat zegt dat over de toekomst? Ina Brouwer geeft in dit boek een verhelderende analyse en een advies voor beleidmakers én voor vrouwen zelf.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen