Adam, waar ben je?
en wat doet het ertoe? : een theologische evaluatie van de nieuwe evolutionistische hermeneutiek
W.J. Ouweneel
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2018
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Bijzondere onderwerpen (223.9)
NUR:
Evolutie (949)
Codes
ISBN:
978-90-5881-974-1
EAN:
9789058819741
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
383 pagina's
Bibliografische annotatie
Met literatuuropgave.
Annotatie
Betoog vanuit een orthodox-christelijke invalshoek tegen de 'oerknal' en de evolutietheorie, met een pleidooi voor de historische betrouwbaarheid van de Bijbel, inclusief schepping, zondeval en wonderen.
Flaptekst
Waren Adam en Eva nu de eerste mensen op aarde? Hadden ze gewoon beiden twee ouders of is Adam door God geformeerd uit het stof van de aarde en Eva uit zijn zijde? Waren zij de eerste mensen die zondigden en de eerste mensen die stierven? Was er een zondeval en was de wereld daarna anders dan daarvoor?
Weinig Nederlandse wetenschappers hebben zo bekwaam en indringend evolutionistisch denken weersproken als Willem J. Ouweneel. In de loop van de jaren is over dit onderwerp veel geschreven, ook vanuit christelijk standpunt, en heeft Ouweneels denken over vragen van schepping en evolutie zich ontwikkeld. Maar nog steeds heeft hij grote bezwaren, biologische zowel als theologische, tegen de idee van een algemene evolutie, van amoebe tot mens.
Dit boek gaat over theologische bezwaren. Veel christelijke theologen hebben hun oorspronkelijke bezwaren overboord gezet. Ouweneel betoogt daartegenover in dit boek dat als wij aannemen dat er een menselijke evolutie was, we dan toch onmogelijk de Bijbelse boodschap van Genesis 1-3, van Romeinen 5 en van 1 Korinthiƫrs 15 kunnen vasthouden.
Het thema van dit boek is niet de evolutieleer op zichzelf. Veeleer gaat het om de vraag of, als wij de menselijke evolutie aannemen, het orthodoxe christendom overeind gehouden kan worden.
Willem J. Ouweneel is een Nederlandse bioloog, filosoof en theoloog. Ouweneel is onder het evangelische/orthodox-protestantse deel van Nederland een bekend publicist en spreker. Hij is meervoudig gepromoveerd, in de biologie, de theologie en de filosofie. Daarnaast heeft hij meer dan 150 populair-wetenschappelijke boeken op zijn naam staan.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen