Ademtocht
Jill Stolk
Auteur:
Uitgegeven:
Leiden, 2011
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-94-610-7061-6
EAN:
9789461070616
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
135 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Flaptekst
Op een zonnige zondag staat Zenadine in haar Haagse achtertuin heimelijk een sigaretje te roken, als de gestalte van haar twintig jaar eerder overleden broer Beer opdoemt.
Beers verschijnen voert Zenadine terug naar het ouderlijk huis, waar zij, grote zus en broertje, opgroeiden in het Den Haag van de jaren ¿50 van de twintigste eeuw. Ze waren opvallende verschijningen in het straatbeeld van toen. Niemand op de Loosduinsekade had donkere, bijna-zwarte haren, donkere ogen en een getinte huid.
Maar over deze Indische achtergrond wordt in het gezin zelden of nooit gerept. Is Indië/Indonesië een bijzaak? Het leven in het jonge gezin wordt overvleugeld door Beers eigenaardige ¿luchtziekte¿ die verder niemand anders op ¿de kade¿ of op school heeft.
Zenadine snapt er niets van. Maar ze wil per se weten wat zich in Beers ¿luchtkasteel¿ heeft afgespeeld.
Er is blijkbaar maar één manier om dit werkelijk te ervaren¿

Jill Stolk (1949) is auteur, journalist, docent muziek en yogadocent.
In de jaren ¿80 en ¿90 verschenen van haar hand: Scherven van smaragd, Onder de blauwe sarong, Kleurverschil, De zwijgende vader en Indië was alles. Alles Jill Stolk hoort bij de tweede-generatieschrijvers van het eerste uur. Toen ze begon met haar ¿Indische¿ romans, had ze nog nooit van de anderen gehoord. En zij, de anderen, uiteraard niet van haar. Ze waren er gewoon opeens.

Alles van Stolk is te vinden in dit boek: humor, ironie, betrokkenheid, inlevingsvermogen, oprechtheid, stekelig, helder, onderzoekend, liefdevol...
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen