Adriaan en de anderen
een toekomstroman waarin de literatuur wordt gered en het Huis van Oranje tot bloei komt
Merel van der Gracht
Uitgegeven:
Maassluis, 2010
Editie:
1e dr
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-94-903740-6-8
EAN:
9789490374068
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
285 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Flaptekst
Adriaan en de anderen speelt in 2015. Premier Jan Mandarijn regeert het land samen met zijn gristelijke rechterhand Andries Koevoet. De rood-gristelijke coalitie heeft alles gelijkgeschakeld onder het motto: ‘vrijheid voor het individu is onvrijheid voor allen’.

De meeste schrijvers mogen niet meer publiceren en lijden een kommervol bestaan. Ze stappen massaal over naar de onderdrukte rooms-katholieke Kerk. De eens zo befaamde schrijver Adriaan van Bis leeft teruggetrokken in het bejaardenhuis voor schrijvers, samen met zijn roomse poes Deesje van Bredevoort. Tjeepie Paumen woont in een kartonnen doos in het Vondelpark. Movo van Brabant zeult rond met een kar vol manuscripten. Vergeten schrijvers logeren bij het Leger des Heils.

15 augustus 2015. Paus Antonius Bodarius, van Nederlandse afkomst, maakt een rijtoer door Amsterdam, samen met koningin-weduwe Maxima. Gristelijke jongeren willen niets weten van de paus en komen in opstand. Ze ontketenen een revolutie tegen het rood-gristelijke bewind. Ook de grote schrijvers zijn het zat. Ze willen weer in vrijheid publiceren. Beesje Hazelnoot, Hanna Verkwist, Garretje Kwamreets, Belleke Noordkanaal en andere schrijvers wachten de gebeurtenissen af in het illegale café De Kwelling. De ondergrondse uitgeverij De Woedende Wesp krijgt nieuw leven ingeblazen. Ook zijn er rollen voor onder meer Barrie M. - als bronzen naakt, enkel getooid met lauwerkrans -, Jantje Wolkmens en Willem Frederik Stermans, die vanuit het universum de chaos niet meer kan aanzien. En Tjeepie wordt bijna ten tweeden male de koningin der Nederlandse Letteren.

Merel van der Gracht
Adriaan en de anderen staat vol pseudoniemen. Het is een sport en een genot om, al lezend, iedereen te herkennen. Ook de schrijver heeft - zich bewegend in de illegaliteit van de Amsterdamse grachtengordel - zich van een pseudoniem moeten bedienen. Maar de lezer zij getroost: zij/hij is een bekend schrijver en een verdediger van het vrije woord.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen