Adriaen Brouwer
meester van emoties : tussen Rubens en Rembrandt
Katrien Lichtert
Uitgegeven:
Amsterdam, 2018
Uitgeverij:
AUP
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Barok en Rococo (17e en 18e eeuw) (737.5)
NUR:
Tentoonstellingscatalogus (644)
Codes
ISBN:
978-94-629-8977-1
EAN:
9789462989771
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
29 cm
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Uitgave in opdracht van het stadsbestuur Oudenaarde. - Met literatuuropgave.
Annotatie
Overzicht van het leven en werk van de Vlaamse schilder Adriaen Brouwer (circa 1604-1638).
Flaptekst
Adriaen Brouwer werd rond 1606 geboren in Oudenaarde, een stad in de Vlaamse Ardennen. Recent archiefonderzoek heeft dit nu definitief aangetoond. Al vrij jong trekt Brouwer naar de Noordelijke Nederlanden: naar Haarlem en Amsterdam. Later woont hij in Antwerpen, waar hij reeds in 1638 sterft. Ondanks een kort en turbulent leven liet deze exceptionele meester een indrukwekkend oeuvre na, klein in omvang maar kwalitatief van het allerhoogste niveau. Veelzijdig en innovatief, dat zijn de begrippen die zijn oeuvre het beste samenvatten.

Vanuit kunsthistorisch oogpunt is Adriaen Brouwers werk van uitzonderlijk belang: als baanbrekend meester slaat hij een brug tussen de zestiende-eeuwse Bruegeltraditie en de genre- en landschapsvoorstellingen van
de zeventiende eeuw. Zijn schilderstalent en de gelaagdheid van zijn werk maken hem tot een van de boeiendste kunstenaars van de zeventiende-eeuwse Lage Landen. Brouwers bekendheid in zijn eigen tijd en de appreciatie
door meesters zoals Rubens, Rembrandt en Van Dyck, staan in schril contrast met de perceptie van de kunstenaar vandaag de dag: bij het grote publiek is Adriaen Brouwer relatief onbekend.

'Adriaen Brouwer. Meester van emoties' brengt hierin verandering. Het boek verschijnt naar aanleiding van een tentoonstelling in Oudenaarde (15 september-16 december 2018). Katrien Lichtert is curator van deze ambitieuze tentoonstelling. Ze bracht een internationaal team samen van kunsthistorici die diepgaand de diverse aspecten van zijn oeuvre analyseren en verklaren.
Literaire adressenbank
Uitgever
AUP
Delen