Al ben ik duister, 'k zet me glanzend uit
over Karel van de Woestijne
Anne Marie Musschoot
Uitgegeven:
[Groningen], 2007
Serietitel:
Over
Serienummer:
10
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 september 2007
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Schrijvers; afzonderlijk (855.6)
NUR:
Nederlandse taal en letterkunde algemeen (620)
Codes
ISBN:
978-90-6554-102-4
EAN:
9789065541024
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
320 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg.
Annotatie
Bijdragen over het werk van de Vlaamse dichter (1878-1929).
Flaptekst
Karel van de Woestijne (1878 - 1929) staat samen met J.H. Leopold en P.C. Boutens in de literatuurgeschiedenis te boek als een representatieve vertegenwoordiger van het symbolisme in de Nederlandse letterkunde. Hij gold in zijn tijd als een der grootste dichters in het Nederlandse taalgebied, met een unieke, melancholisch zingende stem en een ongeëvenaarde rijkdom aan klank en ritme. Zijn poëzie klinkt door bij zulke uiteenlopende dichters als Martinus Nijhoff, J.C. Bloem en Gerrit Kouwenaar. Van de Woestijnes publieke leven beslaat ook de historische periode van de Eerste Wereldoorlog, bezetting en bevrijding, waarover hij vanuit Vlaanderen aan Nederland berichtte. Zijn omvangrijke correspondentie vormt niet alleen een dankbare bron voor de biografie van Karel van de Woestijne, maar bevat tevens alle elementen voor een pregnant tijdsbeeld.

Over beide aspecten, de historische figuur en de dichter, verhaalt een keur van Nederlandse en Vlaamse essayisten, dichters, historici en letterkundigen. De levensthema's van de veelzijdige dichter, essayist en journalist Van de Woestijne komen ruim aan bod. In de gesprekken met de dichter is de poëzie steeds het onderwerp. Mystiek, erotiek en politiek zijn de lijnen waarlangs leven en werk van de dichter besproken worden. Al ben ik duister, 'k zet me glanzend uit is de actuele gids bij uitnemendheid in het bijzondere universum van een groot dichter, en tegelijk een onontbeerlijke leeswijzer bij zijn Verzameld dichtwerk.

Samenstelling & redactie: Anne Marie Musschoot, Hans Vandevoorde en Hans Groenewegen.

Bijdragen: Geert Buelens ('Allen samen moeten we die restanten van decadentie vernietigen'), Paul Claes (De zon in de rug van de held), Christine D'haen (Waarde Karel van de Woestijne), Dirk De Geest ('Wijding aan mijn Vader'), Hans Groenewegen ('Tant pis voor wie onder ons onder den grond niet volgen kan'), Jacob Groot (Like the deserts miss the rain), Leo Jansen (Zoekend naar 'de rust die geluk heet'), Wessel Krul (Lente in Latem), Anne Marie Musschoot ('Alleen hopen, in deemoedige verduldigheid'), Jürgen Pieters (In het zicht van een gedicht), Peter Theunynck (De geit en de kool), Hans Vandevoorde (De 'éenen nacht').

Al ben ik duister, 'k zet me glanzend uit is deel 10 en het laatste deel in de serie Poëzie & Poetica.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen