Alledaags racisme
Philomena Essed
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2018
Editie:
Heruitgave
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
19 februari 2018
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Rassen- en minderhedenvraagstuk; algemeen (313.1)
NUR:
Andragogie (742)
Codes
ISBN:
978-94-616-4433-6
EAN:
9789461644336
ASW:
Wetenschappelijk boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
320 pagina's
Bibliografische annotatie
Oorspronkelijke uitgave: Amsterdam : Feministische Uitgeverij Sara, 1984. - Met literatuuropgave.
Annotatie
Inventarisatie van vormen van alledaags racisme aan de hand van gesprekken met Surinaamse vrouwen in Nederland en Afro-Amerikaanse vrouwen in de Verenigde Staten.
Flaptekst
BLIJVEND ACTUEEL

Voor "Alledaags racisme" sprak Philomena Essed aan het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw met een twintigtal Surinaamse en Afro-Amerikaanse vrouwen over situaties op het werk, bij het zoeken naar woonruimte, tijdens het contact met buren of collega's, bij het winkelen, in de bus of in de tram. Als een van de eerste onderzoeksters probeerde zij een beeld te krijgen van de vooroordelen en het racisme dat deze vrouwen ondervonden in hun alledaagse omgang met witte Nederlanders.
Het boek levert een schat aan materiaal dat inzicht biedt in wat Philomena Essed alledaags racisme noemt. Een diffuus geheel van steeds terugkerende patronen van discriminatie en voor­oordeel. Deze patronen zijn nog steeds aanwezig waardoor het boek dat in 1984 voor het eerst verscheen niets aan actualiteitswaarde heeft ingeboet. Aan deze nieuwe editie voegde Philomena Essed een nieuw hoofdstuk toe over het zogenaamde 'entitlement racism', het racisme dat wordt gerechtvaardigd met een beroep op de vrijheid van meningsuiting.

Philomena Essed (1955) is hoogleraar Critical Race, Gender & Leadership Studies aan de Antioch University.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen