Alleen op een eiland
dagboek van een eilandbewoner
Godfried Bomans
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2006
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 juli 2006
(Overige) personen
Co-auteur:
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
Compact disc
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
NUR:
Gesproken tekst voor volwassenen (cd-tape) (077)
Codes
ISBN:
978-90-5444-331-5
EAN:
9789054443315
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
25,4 cm
Omvang:
67 Compact disc
Bindwijze:
Audio Visuele Media
Bibliografische annotatie
Ondertitel afkomstig van omslag. - Gemaakt in co-productie met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. - Oorspr. uitgezonden door de VARA en AVRO-radio, 1971.
Annotatie
Schrijvers Jan Wolkers en Godfried Bomans verbleven in de zomer van 1971 ieder afzonderlijk een week in een tentje op de zandplaat Rottumerplaat. Ze hadden alleen radioverbinding met verslaggever Willem Ruis, die in een hotel in Warffum bivakkeerde.
Flaptekst
In de zomer van 2011 is het 40 jaar geleden dat het legendarische radioprogramma Alleen op een eiland Dagboek van een eilandbewoner werd uitgezonden. Van 10 t/m 17 juli zat Godfried Bomans op Rottumerplaat, met als enige link naar de buitenwereld het dagelijks contact met VARA-radiomaker Willem Ruis. Van 17 t/m 24 juli was het beurt aan Jan Wolkers. Op deze cd’s het relaas van beide schrijvers die de week eenzaamheid beiden op geheel andere wijze hebben ervaren.

Alleen op een eiland. - Dagboek van een eilandbewoner. Godfried Bomans en Jan Wolkers op Rottumerplaat.
Het radioprogramma Alleen op een eiland. Dagboek van een eilandbewoner dat Gé Gouwswaard in 1971 maakte, had een prachtig concept: schrijver woont in totale afzondering op onbewoond eiland. De enige verbinding met de bewoonde wereld is een radioverbinding.
Het onbewoonde eiland werd de zandplaat Rottumerplaat en de schrijvers werden Godfried Bomans en Jan Wolkers. Radiopresentator Willem Ruis zocht vanuit Warffum dagelijks contact met hen. Bomans vond het verschrikkelijk om zeven dagen alleen te zijn, in een tent, met alleen het gekrijs van duizenden meeuwen om zich heen. Wolkers beleefde de week eenzaamheid als een spannend avontuur, ontfermde zich over zieke dieren en vertelde ongegeneerd over zijn avonturen.
De serie, een samenwerkingsverband tussen de AVRO en de VARA, sloeg, in een tijdperk waarin we nog nooit van programma´s als Big Brother of van mobiele telefoons gehoord hadden, in als een bom. De technische verbinding alleen al was een klein wonder en ieder zichzelf respecterend radio- of tv-programma maakte een extra live-verbinding met Rottumerplaat.
Uitgeverij Rubinstein en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid presenteren met trots de onverkorte Rottumerplaat-tapes. Het is dankzij de nooit eerder uitgezonden voor- en nagesprekken dat we een goede inkijk krijgen in de totstandkoming van een mediaspektakel anno 1971.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen