Alles klar
Nederland-Duitsland van A tot Z
Sietse van der Hoek
Uitgegeven:
Amsterdam, 2016
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
2 februari 2016
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO's:
Volkskarakter (981.1)Volkskarakter (991.1)
NUR:
Mens en maatschappij algemeen (740)
Codes
ISBN:
978-94-600-3115-1
EAN:
9789460031151
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
174 pagina's
Flaptekst
Als veranderingen in taal maatgevend zijn voor veranderingen in de maatschappij, dan is Nederland aan het verduitsen. Nog niet zo heel lang geleden waren germanismen de kwalijkste van alle navolgingen uit vreemde talen, maar inmiddels zijn ze net zo salonfähig als die uit het Engels en Amerikaans.

Deze Umwertung is zich ook op een groot aantal andere terreinen aan het voltrekken. Economisch en politiek uiteraard, maar ook op het vlak van moraal, mode en smaak, boodschappen doen, uitgaan, arbeidsorganisatie, voetbal en televisie. In veel opzichten is Duitsland, zijn de Duitsers (weer) navolgenswaard geworden in Nederland. Komt dat doordat Mutti Merkel in hoogsteigen persoon de bekroning van de Wende vertegenwoordigt? Komt het door de wonderbaarlijke opbloei en populariteit van Berlijn na de val van de Muur? Speelt misschien ook mee dat de Duitse toerist in Nederland anders is dan vroeger?

In Alles Klar geeft Sietse van der Hoek van onze verduitsing een waaier aan schitterende voorbeelden, ruimschoots voorzien van pünktlich commentaar. Van de verbreiding van de worstcultuur tot de verberlijnisering van de Amsterdamse Wibautstraat, van Oktoberfeesten tot Energiewende, van de Duitse ziel in de Nederlandse literatuur tot de emancipatie van het germanisme, het schijnbaar onverwoestbare imago van Duitse dingen en de eeuwige Rijnreis.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen