Alles moet anders!
bevrijdingstheologie voor witte Nederlanders
J. Stegeman
Auteur:
Uitgegeven:
Utrecht, 2017
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
10 oktober 2017
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Rassen- en minderhedenvraagstuk; algemeen (313.1)
NUR:
Theologie algemeen (700)
Codes
ISBN:
978-90-239-5209-1
EAN:
9789023952091
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
61 pagina's
Bibliografische annotatie
Essay ter gelegenheid van de Nacht van de Theologie, 23 september 2017.
Annotatie
Theologisch essay waarin de voormalige Theoloog des Vaderlands zich uitspreekt over uitsluitingsdenken, lichamelijkheid, privileges van blanke Nederlanders en racisme.
Flaptekst
Gedurende de anderhalf jaar dat Janneke Stegeman Theoloog des Vaderlands was, sprak ze vaak over plezier, lichamelijkheid, de noodzaak van verzet tegen racisme en ander onrecht.
Op veler verzoek werkt zij deze onderwerpen in dit pamflet theologisch verder uit. Zelf zegt ze daarbij: "Ik heb geen behoefte om Bijbel of traditie te redden, wel te vernieuwen en relevant te houden. Het gaat mij om waarheid die voortkomt uit de werkelijkheid van je eigen leven. Deze waarheid is fysiek, niet in de eerste plaats intellectueel. Het is het soort waarheid die gelinkt is aan je eigen lichaam en die je op het spoor komt als je je verbindt of in verzet komt."

Janneke Stegeman geeft in dit essay een aanzet tot de bevrijdingstheologie die haar voor ogen staat. Ze richt zich hierbij op mensen die haar context delen: witte Nederlanders met een christelijke achtergrond.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen