Alles stroomt
fragmenten
Heraclitus Ephesius
Uitgegeven:
Amsterdam, 2011
Serietitel:
Baskerville serie
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
27 mei 2011
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
2011
Vertaald uit:
Grieks
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Werken van wijsgeren (153.3)
Codes
ISBN:
978-90-253-6888-3
EAN:
9789025368883
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
197 pagina's
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Teksten in het Grieks en Nederlands. - Met lit. opg.
Annotatie
Volledige vertaling van de resterende fragmenten van de voor-socratische filosoof Herakleitos.
Flaptekst
Herakleitos van Efeze was de eerste echte filosoof van het Westen. Hij werd de vader van de dialectiek door uitspraken als: `Alles stroomt , `Strijd is de vader van allen en `De weg naar boven en naar beneden is één en dezelfde. In zijn denken staat de beweeglijkheid van dingen en woorden centraal. Raadselachtigheid is het kenmerk van zijn stijl.
Rond 500 v.Chr. bracht Herakleitos zijn voltooide handschrift naar het heiligdom van Artemis. Anderhalve eeuw later ging zijn levenswerk verloren bij de brand van de tempel. Slechts in citaten van anderen bleef het voortbestaan. De duistere spreuken verleidden tot talloze interpretaties. Filosofen als Plato, Aristoteles, Hegel, Nietzsche en Heidegger lazen ze gefascineerd. Dichters als Goethe, T. S. Eliot, Jorge Luis Borges, Hans Faverey en Hugo Claus werden erdoor geïnspireerd.
Deze nieuwe uitgave bevat de Griekse tekst en een Nederlandse vertaling. In een commentaar licht meestervertaler Paul Claes de tekst en de context van elk fragment accuraat toe. Telkens gaat hij na hoe deze paradoxale ideeën zijn blijven voortleven bij antieke en moderne denkers en dichters. Iedere tijd schept zijn eigen Herakleitos.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen