Amersfoortse Muurhuizen
Dieventorencomplex en Secretarishuisje
Sandra Siemers-den Dulk
Uitgegeven:
Bussum, 2011
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Historische woningbouw (tot c. 1945) (718.7)
NUR:
Bouwkunst, architectuur (648)
Codes
ISBN:
978-90-6868-574-9
EAN:
9789068685749
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
179 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg., reg.
Annotatie
Geschiedenis sedert de vijftiende eeuw van een complex van historische gebouwen en woonhuizen in Amersfoort.
Flaptekst
De Amersfoortse muurhuizen zijn een uniek fenomeen. Het Secretarishuisje, de Dieventoren en de daar tussenliggende muurhuizen behoren tot één van de meest geschilderde en gefotografeerde plekken in de historische binnenstad. Diepgaand archiefonderzoek heeft tal van nieuwe feiten over de bewoningsgeschiedenis van deze belangrijke monumenten boven tafel gebracht.
Het Secretarishuisje is sinds de vijftiende eeuw altijd woonhuis van belangrijke Amersfoortse families geweest. De Dieventoren was eeuwenlang de Amersfoortse stadsgevangenis. De daartussen gelegen muurhuizen hebben een fascinerende geschiedenis; oorspronkelijk gebouwd als woonhuizen, later geheel of gedeeltijk in gebruik geweest als Bank van Lening, Huis van Arrest en kazerne met militaire bakkerij.
De bewoningsgeschiedenis van het Secretarishuisje wordt gedeeltelijk herschreven, want de naamgever van het huis, stadssecretaris Jan Both Hendriksen, blijkt nooit eigenaar of bewoner van het huis geweest te zijn. In dit boek komen de verbouwingen van de muurhuizen aan de orde en worden bijna vijf eeuwen bewoners aan de lezers voorgesteld.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen