Amsterdam in de wereld
sporen van Nederlands gedeelde verleden
Mariëlle Hageman
Uitgegeven:
Amsterdam, 2016
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
26 januari 2017
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO's:
Cultuurgeschiedenis; algemeen (933)Plaatsen; afzonderlijk (938.1)
NUR:
Literaire non-fictie algemeen (320)
Codes
ISBN:
978-90-263-3519-8
EAN:
9789026335198
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
365 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Met literatuuropgave.
Annotatie
Historisch overzicht van de invloed van Amsterdammers in de wereld en van de immigranten in Amsterdam op de Nederlandse cultuur.
Flaptekst
Mariëlle Hageman

Al vanaf de tijden van de VOC reizen Amsterdammers de hele wereld over. Tegelijk oefent de hoofdstad al eeuwenlang een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op vreemdelingen. Welke sporen lieten Amsterdammers na in de wereld, en welke sporen liet de wereld achter in Amsterdam?

Amsterdammers bouwden in Brazilië de eerste synagoge van Zuid-Amerika en legden een Kalverstraat aan in India. Amsterdam kon dankzij Duits bier uitgroeien tot een echte handelsstad, en de tapijtjes die je nu nog ziet in bruine cafés vinden hun herkomst in zestiende-eeuwse handel met het Osmaanse rijk. Het waren ook Amsterdammers die een cruciale rol speelden in de slavernijhandel, en de architect van de apartheid kwam uit Amsterdam. Het is maar een greep uit de voorbeelden van Amsterdamse invloed in het buitenland, en andersom. Aan de hand van verrassende verhalen en prachtig beeldmateriaal toont Amsterdam in de wereld de wisselwerking tussen Amsterdam en de rest van de wereld.

Mariëlle Hageman is schrijver en (kunst)historicus. Ze publiceert over de geschiedenis van Amsterdam en over het cultureel erfgoed dat de stad deelt met andere landen. Voor Het Parool schreef ze daarover de reeks ‘Amsterdam Elders’.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen