Arcadia der poëten
het literaire leven in Groningen 1945-2005
Herman Sandman
Auteur:
Uitgegeven:
Groningen, 2008
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Bijzondere onderwerpen (851.7)
NUR:
Literatuurgeschiedenis van de lage landen (621)
Codes
ISBN:
978-90-5452-185-3
EAN:
9789054521853
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
358 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg., reg.
Annotatie
Overzicht van de literaire activiteiten in de stad Groningen sinds de Tweede Wereldoorlog.
Flaptekst
Herman Sandman: Arcadia der poëten, het literaire leven in Groningen 1945-2005

Groningen heeft de laatste jaren een zekere faam verworven op literair gebied. Er zijn festivals als Doe Maar Dicht Maar, Poëziemarathon en Dichters in de Prinsentuin. De Martinistad was in 2002 de eerste die een Stadsdichter aanstelde en is anno nu decor voor een rijk literair leven, dat het hele spectrum omvat van landelijk bekende auteurs tot en met voorleesavonden, lezingen en open podia.

Dit is niet altijd zo geweest, vertelt Herman Sandman in deze uitgebreide schets van het naoorlogse literaire klimaat in de stad Groningen. Na de bevrijding lag de stad in puin, letterlijk en figuurlijk. De meeste literatoren vertrokken naar het westen des lands. Wat restte was leegte. ``De geest van de Groninger School is niet meer'', verzuchtte Ab Visser in 1970. Heel langzaam kwam de stad er weer bovenop. Belcampo vestigde zich in het noorden, evenals W.F. Hermans en vanuit Groningen en Glimmen ontwikkelden Gerrit Krol, Rutger Kopland en Jean Pierre Rawie zich tot auteurs van naam. Met het verstrijken der jaren ontstond meer en meer een bloeiend literair leven, dat begin 21ste eeuw naar een hoogtepunt evolueerde. Van nul naar honderd in zestig jaar tijd, met de verkiezing van Driek van Wissen tot Dichter des Vaderlands als kroon op het werk.

Herman Sandman heeft vele betrokkenen geïnterviewd. Zo heeft hij bijzondere verhalen boven water gekregen die hij op boeiende journalistieke wijze in dit boek vertelt.

Het boek bevat een uitgebreid register en de nodige illustraties.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen