Architectuur en gebruikswaarde
programmeren, ontwerpen en evalueren van gebouwen
D.J.M. van der Voordt
Uitgegeven:
Bussum, 2000
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Co-auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Esthetiek en kritiek (710.6)
NUR:
Bouwkunst, architectuur (648)
Codes
ISBN:
90-6868-261-X
EAN:
9789068682618
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
27 cm
Omvang:
135 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Uitg. in samenw. met de werkverbanden Architectonisch Ontwerpen- Ontwerpmethoden en Bouwmanagement & Vastgoedbeheer van de Faculteit Bouwkunde, Technische Universiteit Delft. - Met lit. opg., reg.
Annotatie
Flaptekst
Alleen een afgewogen integratie van gebruikswaarde, esthetiek, techniek en betaalbaarheid maakt bouwen tot Architectuur. In dit boek laten de auteurs zien wat functionele kwaliteit van gebouwen concreet inhoudt. Na een korte beschouwing over de functies van een gebouw en de relatie tussen functionele en architectonische kwaliteit, wordt in vogelvlucht een rondgang gemaakt door de architectuurgeschiedenis. Aangegeven wordt hoe in verschillende architectuurbenaderingen wordt omgegaan met de relatie tussen functie en vorm. Vervolgens wordt besproken hoe de gewenste functionele kwaliteit kan worden verwoord in een programma van eisen en vormgegeven in een ontwerp. Het laatste deel gaat in op het evalueren van (ontwerpen voor) gebouwen. Er wordt een aantal methoden en technieken besproken om te kunnen toetsen of de beoogde gebruikswaarde daadwerkelijk is gerealiseerd.
Het boek is bedoeld als leermiddel voor de bouwkundige opleidingen en voor de praktijk van het architectonisch ontwerpen.

De auteurs zijn beiden als docent en onderzoeker verbonden aan de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft. Zij zijn gespecialiseerd in evaluatie van gebouwen in de gebruiksfase en de terugkoppeling van de uitkomsten naar programma's en ontwerprichtlijnen.

In samenwerking met de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen