Arnon Grunberg
'Ich will doch nur, dass ihr mich liebt' : 25 jaar schrijverschap (waarvan 5 jaar in het verborgene)
Caroline Mulder
Uitgegeven:
[Amsterdam], 2014
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
28 oktober 2014
(Overige) personen
Redactie:
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Schrijvers; afzonderlijk (855.6)
NUR:
Biografieën literaire auteurs (321)
Codes
ISBN:
978-90-388-9921-3
EAN:
9789038899213
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
26 cm
Omvang:
213 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Uitgave ter gelegenheid van "De Arnon Grunberg tentoonstelling - 'Ich will doch nur, dass ihr mich liebt' bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, 31 oktober 2014 - 1 februari 2015. - Met bibliografie, register.
Annotatie
Informatie in woord en beeld over en door de Nederlandse schrijver (1971- ).
Flaptekst
Ich will doch nur, dass ihr mich liebt brengt het schrijverschap van Arnon Grunberg in kaart: van zijn jeugd en zijn levensloop voorafgaand aan zijn tumultueuze debuut in 1994, tot aan het heden, en geeft een voorstelling van de reputatie die hij geniet als een van de meest getalenteerde schrijvers van deze tijd en de fabelachtige productiviteit van de ‘machine’ Grunberg.

Hannelore Grünberg geeft ons een kijkje in het rijkelijk geïllustreerde babydagboek dat zij bijhield vanaf de geboorte van Arnon Yasha Yves.

Bob Polak deed gedegen onderzoek naar de wortels van het geslacht Grünberg en het Holocaustverleden van Hermann en Hannelore Grünberg.

Vic van de Reijt beschrijft ‘De vlegeljaren van Arnon Grunberg’, Grunbergs activiteiten vóór zijn debuut: zijn pogingen zich te vestigen als acteur en toneelschrijver, de oprichting van zijn eigen uitgeverij Kasimir (‘voor Duitse, niet-arische literatuur’), zijn eerste schreden op literair gebied en de uiteindelijke doorbraak met zijn debuutroman Blauwe maandagen.

Yra van Dijk belicht in haar essay ‘De vogel is ziek’ de afstand en betrokkenheid in het werk van Grunberg. Steeds opnieuw gaan Grunbergs romans over de gruwelijke, maar ook zo wenselijke nabijheid van de ander. Hoe moeten we met elkaar leven, na de vernietigingen van de twintigste eeuw? Wat betekenen geloof, moraal, liefde en ouderschap wanneer alles ‘kapot’ is?

Mark Schaevers sprak Grunberg uitvoerig over het schrijven zelf, de machine en de hotelmens Grunberg, en schrijven als topsport. ‘Om te schrijven heb je een zekere nieuwsgierigheid nodig, als die afneemt is het moeilijk een heel goede roman te schrijven.’

Schaevers kreeg bovendien exclusief toegang tot Grunbergs laptop met daarop zijn productie in de maand april 2014, hetgeen een bonte bloemlezing opleverde.

Tot slot is er ‘Het symposium’, waarin alle personages van Grunberg tot leven komen, prachtig geïllustreerd door Peter van Dongen.

Ich will doch nur, dass ihr mich liebt is een magistraal overzicht van de schrijver en de persoon Arnon Grunberg, prachtig vormgegeven en geïllustreerd – een must voor elke liefhebber.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen