Automatische profeet
moeder is een rover / Draak / Zwarte gaten
Hans Verhagen
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2009
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
10 februari 2009
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Uitgever:
2004 ; Draak
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
SISO:
c. 1880 - heden (875)
NUR:
Poëzie (306)
Codes
ISBN:
978-90-388-9281-8
EAN:
9789038892818
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
192 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Bevat: Moeder is een rover. - Oorspr. uitg.: 2004 ; Draak. - Oorspr. uitg.: 2006 ; Zwarte gaten. - Oorspr. uitg.: 2008.
Annotatie
Bundeling van de gedichtenbundels 'Moeder is een rover', 'Draak' en 'Zwarte gaten' van de Nederlandse dichter (1939- ).
Flaptekst
Op 28 mei 2009 krijgt Hans Verhagen de P.C. Hooft-prijs voor poëzie uitgereikt. Dat is een bekroning voor een dichter die, al vanaf zijn debuut in 1963 met Rozen en motoren, zijn persoonlijke lyriek combineert met een nietsontziende blik op de wereld om hem heen. De jury van de P.C. Hooft-prijs sprak van `verbluffend goede poëzie en prijst vooral de drie bundels die Verhagen de laatste jaren publiceerde: Moeder is een rover, Draak en Zwarte gaten. Na de bekendmaking van de prijs raakten ze alle drie uitverkocht.
Nu is dit drieluik bijeengebracht onder de titel Automatische profeet. Met het verzamelwerk Eeuwige vlam is alle poëzie van Verhagen weer beschikbaar.

"We waren unaniem. Verhagen schrijft geweldige gedichten, die door belangrijke critici op waarde worden geschat. Ik bewonder het weerbarstige en het wantrouwen dat uit zijn poëzie spreekt. Hans Verhagen laat zich nergens door begrenzen. Hij is nietsontziend, net als zijn poëzie."
- Tsead Bruinja, auteur en jurylid van de P.C. Hooftprijs
"Verbluffend goede poëzie".
- juryrapport P.C. Hooft- prijs 2009
Video

Video: Iris en Klaas Koppe

‘Alles wat belangrijk is, is nog altijd gehuld in raadselen, ongeacht wat de wetenschap allemaal heeft gevonden,’ aldus dichter, schilder en programmamaker Hans Verhagen. In zijn werk vergroot hij eerder de raadsels dan dat hij ze oplost. Dat hij als een profetisch dichter wordt gezien, heeft hem geïnspireerd de bundel waarin Moeder is een rover, Draak en Zwarte gaten zijn samengebracht Automatische profeet te noemen. Door de impliciete verwijzing naar ‘automatische piloot’ relativeert hij het tegelijk. Wat hij niet relativeert, is zijn poëzie en de bekroning ervan met de P.C. Hooft-prijs. ‘Een hele goegemeente is ook zo gaan schrijven.’ Zijn poëzie komt niet voort uit andere poëzie, uit het poëtische, maar juist het anti-poëtische, het buiten-poëtische.
Opname: Amsterdam, 13 mei 2009.

Literaire adressenbank
Uitgever
Delen