Behoud de begeerte
een literaire geschiedenis 1984-2014
Matthijs de Ridder
Uitgegeven:
Antwerpen, 2014
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
10 oktober 2014
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Geschiedenis; algemeen (851)
NUR:
Taal en cultuur algemeen (610)
Codes
ISBN:
978-90-854262-2-6
EAN:
9789085426226
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
477 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met literatuuropgave, register.
Annotatie
Overzicht van de geschiedenis van het Vlaamse literatuurfestival 'Behoud de begeerte'.
Flaptekst
Het fascinerende verhaal van de hedendaagse Nederlandstalige literatuur

1984. Het was warempel of de voorspellingen van George Orwell waren uitgekomen. De economische crisis sloeg hard om zich heen, de Koude Oorlog was op een dieptepunt aanbeland en ook de literatuur wist nog maar weinig mensen te inspireren. Gevraagd naar wat er in 1984 zoal in de Nederlandstalige literatuur was gebeurd, antwoordde Tom Lanoye: ‘Geen reet, zoals gewoonlijk.’ Maar dat lijkt overdreven: in de Letteren zat wel degelijk nog pit. Op televisie voerde Adriaan van Dis uitdagende gesprekken met schrijvers. Het verdriet van België van Hugo Claus verscheen, A.F.Th. van der Heijden publiceerde de eerste delen van De tandeloze tijd en een nieuwe generatie schrijvers diende zich aan. En last but not least: Luc Coorevits en Marianne Janssen richtten op 14 februari 1984, onder het goedkeurende oog van de heilige Valentijn, het literaire productiehuis Behoud de Begeerte op.

Sinds die dag is Behoud de Begeerte niet meer weg te denken uit de Vlaamse en Nederlandse letteren. Al dertig jaar verzorgt de organisatie literaire avonden, evenementen en tournees en promoot ze de Nederlandstalige literatuur in het buitenland. En al die tijd stond de hartstocht voor het tot leven gewekte woord centraal. In Behoud de Begeerte vertelt Matthijs de Ridder het verhaal van een literatuur in beweging, van Hugo Claus tot Arnon Grunberg en van Harry Mulisch tot Tom Lanoye.
Video

Video: Iris en Klaas Koppe

‘Wat ooit kleinschalig begon in een Leuvense discotheek, groeide in geen tijd uit tot een groots literair productiehuis.’ Dat is te lezen in het juryrapport van de driejaarlijkse G.H. ’s-Gravesande-prijs voor bijzondere literaire verdiensten die onlangs werd toegekend aan Behoud de Begeerte. Al dertig jaar lang geeft deze organisatie Vlaamse en Nederlandse auteurs een professioneel podium op stijlvol georkestreerde literaire evenementen en tournees. ‘Het is een heel Europees en heel oud standpunt te denken dat literatuur alleen bestaat uit boeken. Literatuur hoort ook de planken, gebracht door de auteurs zelf. Behoud de Begeerte heeft dat heel professioneel uitgebouwd. Het is een soort iTunes van de literatuur,’ aldus Tom Lanoye.

Nog tot en met eind dit jaar is in het Letterenhuis de tentoonstelling Behoud de Begeerte: een literaire geschiedenis 1984-2014 te zien. Nog meer informatie is te vinden in het bijna 500 pagina’s tellende Behoud de Begeerte van Matthijs de Ridder, die beklemtoont dat de geschiedenis van de gelauwerde instelling tegelijk een beeld geeft van wat er in die dertig jaar in de maatschappij is gebeurd. Al die jaren is Luc Coorevits de drijvende kracht achter Behoud de Begeerte. Iris en Klaas Koppe bezochten met hem de tentoonstelling in het Letterenhuis en volgden hem naar de Antwerpse Boekenbeurs, waar ze ook spraken met Tom Lanoye en Herman Brusselmans.

Opname: Antwerpen, 11 november 2014.

Opnamedatum: 11-11-2014

Literaire adressenbank
Uitgever
Delen