Binnenstebuiten
Herman Gordijn
Auteur:
Uitgegeven:
Deventer, 2009
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 september 2009
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
20e eeuw (736.8)
NUR:
Beeldende kunst (646)
Codes
ISBN:
978-90-78964-42-1
EAN:
9789078964421
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
27 cm
Omvang:
168 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Uitg. bij de tentoonstelling 'Herman Gordijn Binnenstebuiten' van 12 spetmeber 2009 tot 3 januari 2010 gehouden in Museum de Fundatie in Zwolle. - Luxe ed. verschenen in een opl. van 100 ex.
Annotatie
Overzicht van een kunstproject waarbij Gerrit Komrij (1944- ) gedichten schreef bij etsen van Herman Gordijn (1932- ).
Flaptekst
Op zondag 10 juni 2007 ontmoetten Herman Gordijn en Gerrit Komrij elkaar om een oud plan nieuw even in te blazen: het maken van een livre d’artiste, een kunstenaarsboek. Gordijn zou hiervoor een serie etsen maken, waarna Komrij er gedichten bij zou schrijven. De schilder en de dichter herkennen, hoe verschillend zij ook zijn, veel in elkaars werk. Zij staan beiden in een artistieke traditie, maar zij erafschuwen het om vastgepind te worden, om klakkeloos te worden ingedeeld bij een stroming of groep. Hun plannen voor een gezamenlijk livre d’artiste resulteerden begin 2009 in een serie van tien etsen met tien gedichten, getiteld Binnenstebuiten.

De serie verschijnt niet alleen als livre d’artiste maar ook in een boek. Onno Blom beschrijft in het boek het ontstaansproces van zowel de etsen als de gedichten, ondersteund door schetsen en tekeningen van Gordijn en ‘tekst-kladjes’ van Komrij. Drie van de onderwerpen uit de serie etsen heeft Gordijn uitgewerkt tot grote schilderijen. Feico Hoekstra beschrijft het ontstaansproces van deze schilderijen, waarbij de verschillende stadia van de schilderijen getoond worden. De lezer krijgt als
het ware een kijkje in de keuken van de dichter en schilder. Het ontstaansproces is exemplarisch voor de andere schilderijen in het boek, waarvan een aantal nog niet eerder werd gepubliceerd.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen