Boekhoudschandalen
de grabbelton van bestuurders en raiders
Kees van der Hof
Uitgegeven:
Rijswijk, 2007
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Controleleer (361.5)
NUR:
Economie en bedrijf algemeen (780)
Codes
ISBN:
978-90-389-1802-0
EAN:
9789038918020
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
440 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg., reg.
Annotatie
Kritische bespreking van tal van schandalen in de beleggingswereld en in de wereld van 'creatief boekhouden'.
Flaptekst

In dit ÔschandalenboekÕ gaat bedrijfsjurist Kees van der Hof uitvoerig in op de boekhoudfraudes bij een aantal bekende nationale en internationale ondernemingen, wier namen voor altijd synoniem zullen zijn met boekhoudzwendel. Enron, Ahold, Parmalat, Shell. Terwijl Baan, Lernhout & Hauspie, WorldCom en KPN Qwest met de bij bestuurders zo populaire omzetzwendel geschiedenis schreven. Verhalen over bestuurders voor wie hun onderneming slechts een grabbelton was.


Schandalen beschreven binnen het kader van de rechtspersoon als slechts een hoedje van papier, dat in Nederland begint met de V.O.C., vervolgt met de Rotterdamsche Lloyd en eindigt met een Noorse raider bij Nedlloyd.


Het stokoude Nederlandse faillissementsrecht en de ÔdoorstartÕ van DAF. Waarom de USA zwendelende topmannen met de Sarbanes-Oxley wet streng straft en de Nederlandse Code Tabaksblat volstaat met Ôpas toe of leg uitÕ: de terugkerende bestuurstegenstelling tussen het Angelsaksische en het Rijnlandse model. De ÔAngelsaksische raidersÕ bij Wavin, VNU, Stork en ABN Amro passeren uitvoerig de revue. Maar ook de Rijnlandse trammelant bij DaimlerChrysler, Siemens en Volkswagen.


Een apart hoofdstuk is gewijd aan de beursgang. Succesvol zoals bij Google en dramatisch bij het Nederlandse World Online. Het afsluitend hoofdstuk gaat over hedge fondsen en de toenemende onrust bij financi le toezichthouders dat deze fondsen met hun duizenden miljarden dollars speelgeld toch wel eens een gevaar voor de stabiliteit van financi le markten zouden kunnen vormen. Het boek sluit af met de Krach van 1929.Literaire adressenbank
Uitgever
Delen