Caesar tegen de oude Belgen
Armand Sermon
Auteur:
Uitgegeven:
Gent, 2015
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
30 december 2015
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Het Romeinse Rijk (923.4)
NUR:
Oudheid (tot 500) (683)
Codes
ISBN:
978-90-77135-46-4
EAN:
9789077135464
ASW:
Wetenschappelijk boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
31 cm
Omvang:
432 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Met literatuuropgave, index.
Annotatie
Geschiedenis en achtergronden van de Romeinse veldtocht tegen volksstammen in het huidige België en Luxemburg tijdens de Gallische Oorlog (eerste eeuw voor Christus).
Flaptekst
Zomer -57. Na zijn overwinning aan de 'Aisne' verlaat Caesar het land der Suessiones en trekt naar het land der Bellovaci. Vandaar rukt hij het gebied der Ambiani binnen, die zich zonder verwijl overgeven.
De volgende Belgae die hij zal aanvallen, zijn de Nervii, de buren van de Ambiani. De Belgae vormen een nieuwe coalitie. Deze bestaat uit de Nervii, de Atrebates, de Viromandui, de Aduatuci. Deze laatsten verschijnen te laat op het slagveld. Hun woongebied is de Maasvallei waar ze zich na de nederlaag
der Nervii terugtrekken in een door de natuur uitzonderlijk versterkt hoogtefort. Dit is enorm groot want het biedt ruimte aan meer dan vijftigduizend Aduatuci die er zich met hebben en houden, veestapels en karren verzamelen. Caesar zal deze hoog gelegen versterking omsingelen, veroveren en de daar verzamelde Aduatuci in slavernij afvoeren.
De jarenlange gruwelijke oorlog sleept zich voor van -57 tot -51.
In -54 stuurt Caesar een legertroep van waarschijnlijk tienduizend man op winterkamp naar de Eburones. De bezetting van dit kamp wordt door de Eburones onder Ambiorix uitgemoord. Het volgende jaar, -53, neemt Caesar dit kamp weer in gebruik om er zijn tien legiones te verzamelen. Dit betekent veertigduizend tot zestigduizend milites met daarbij de cavalerie, de legertros, de ezeldrijvers en andere logistiek. Dit castra is dus zeer groot.

Dat jaar, -53, vernoemt Caesar het castra als Aduatuca. Is de grote vesting der Aduatuci uit -57 dezelfde als deze der Romeinen die in -54 en -53 Aduatuca geheten wordt? Indien ja? Waarom ligt de vroegere vesting der Aduatuci in -54 bij de Eburones? Indien neen! Waarom heet het Romeinse castra bij de Eburones dan Aduatuca?
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen