Camera obscura
Hildebrand
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 1998
Serietitel:
Delta
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
1839
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
90-253-2037-6
EAN:
9789025320379
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
25 cm
Omvang:
397 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Dl. 2. - Impressum varieert. - Oorspr. uitg.: 1839. - Met bibliogr., reg.
Annotatie
Wetenschappelijk verantwoorde editie van de humoristische schetsenbundel over de kleinburgerlijke Hollandse samenleving in het tweede kwart van de 19e eeuw, met in een tweede band uitvoerige toelichtingen.
Flaptekst
Ondanks de afstand van ruim anderhalve eeuw geeft de lezer van vandaag zich graag aan Camera Obscura gewonnen vanwege de virtuoze losheid van Hildebrands taal (hij trok de taal het zondagspak uit, schreef hijzelf), zijn scherp oog voor het komische detail en de trefzekerheid van zijn karakteriseringen en typeringen.

Willem van den Berg is hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Henk Eijssens is hoofd Archieven bij de Gemeentelijke Archiefdienst Rotterdam. Joost Kloek is bijzonder hoogleraar Sociale Geschiedenis van de literatuur aan de Universiteit van Utrecht. Peter van Zonneveld is universitair docent, Moderne Nederlandse letterkunde aan de Rijksuniversiteit Leiden.

De Deltareeks met de belangrijkste werken uit de oudere Nederlandse letterkunde moet permanent beschikbaar zijn. Dat is de grondgedachte achter de Deltareeks, die in een unieke samenwerking tussen Nederlandse literaire uitgevers tot stand komt. De Deltareeks richt zich in de eerste plaats op het algemene publiek met literaire belangstelling. Dat publiek moet kennis kunnen nemen van de rijke literaire erfenis van Nederland en Vlaanderen, van de Middeleeuwen tot het midden van de twintigste eeuw. De teksten worden daartoe aangeboden in een aantrekkelijke en goed leesbare vorm, zonder overladen te zijn niet gespecialiseerd wetenschappelijke commentaar. De betrouwbaarheid van de tekst en de informatieve waarde van de toelichtingen dienen aan hoge wetenschappelijke normen te voldoen, zodat de edities ook voor studiedoeleinden bruikbaar zijn.
Video
Aanvullend: het verhaal ‘Varen en rijden’ is een boutade op de ongenoegens gedurende en de nadelen van het reizen per trekschuit, diligence of stoomboot die uitloopt op een licht ironische verheerlijking van de komst van de spoorwegen in Nederland. In de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren is Camera Obscura en is ‘Varen en rijden’ te lezen onder deze link.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Nieuws
Relevante links
Delen