Candide, of Het optimisme
uit het Duits vertaald door doctor Ralph ; met de aantekeningen die werden gevonden in de zak van de geleerde, toen deze te Minden overleed in het jaar des heren 1759
Voltaire
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2017
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
6 januari 2017
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Candide ou L'optimisme : traduit de l'allemand de M. le docteur Ralph ; avec les Additions qu'on a trouvées dans la poche du Docteur, lorsqu'il mourut à Minden, l'An de Grâce 1759
Jaar van uitgave:
1759
Uitgever:
Genève
Vertaald uit:
Duits
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-94-616-4980-5
EAN:
9789461649805
ASW:
Wetenschappelijk boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
110 pagina's
Bibliografische annotatie
Vertaling van: Candide ou L'optimisme : traduit de l'allemand de M. le docteur Ralph ; avec les Additions qu'on a trouvées dans la poche du Docteur, lorsqu'il mourut à Minden, l'An de Grâce 1759. - Genève, 1759. - Doctor Ralph is een pseudoniem van François-Marie Arouet, beter bekend als Voltaire. - In werkelijkheid is het hele werk in het Frans geschreven door Voltaire. - Deze Nederlandse uitgave is oorspronkelijk verschenen in: Filosofische vertellingen. - Amsterdam : Van Gennep, 2003. - 1e druk Nederlandse uitgave, vertaald door M.J. Premsela: Amsterdam : Veen, 1952.
Annotatie
Filosofische fabel, waarin het optimisme van Leibniz wordt gehekeld in de levensgeschiedenis van een argeloze jongeman die met de ene rampspoed na de andere geconfronteerd wordt.
Flaptekst
Candide, een jongeman die van nature bijzonder vriendelijk in de omgang is, leeft op het kasteel van baron Thunder-ten-tronckh, waar hij samen met diens dochter Cunegonde les krijgt van huisleraar Pangloss. Deze is de grootste filosoof van de provincie en bijgevolg van de hele wereld. Hij onderwijst zijn leerlingen in de metafysisch-theologische cosmolonnozelogie. Candide leert dat de dingen niet anders kunnen zijn dan ze zijn en dat dit 'de beste van alle mogelijke werelden' is.

Wanneer Candide het kasteel wordt uitgezet omdat hij Cunegonde heeft gekust, krijgt hij de kans te zien wat die wereld zoal te bieden heeft. Brandstapels in Lissabon, mishandelde slaven in Suriname en een mythisch Eldorado waar het goud alom blinkt, maar niets waard is. Niets dan rampspoed en mensen die het slechtste met elkaar voor hebben. 'Als dit de beste van alle mogelijken werelden is, hoe moeten die andere dan wel niet zijn?' vraagt Candide zich af.

CANDIDE OF HET OPTIMISME was in de achttiende eeuw een controver­siële novelle. Voltaire schreef hem dan ook onder het pseudoniem Monsieur le Docteur Ralph. Hij drijft in CANDIDE niet alleen de spot met het optimisme; ook religie, schijnheiligheid en intolerantie moeten het ontgelden. Bovenal is CANDIDE een bijtende satire op de leer van de filosoof Leibniz, die stelt dat dit de beste aller werelden is.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen