Coalitievorming
een vergelijking tussen Duitsland en Nederland
Peter Bootsma
Auteur:
Uitgegeven:
[Amsterdam], 2017
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO's:
Parlementaire geschiedenis (333.1)Politiek; overige landen (337)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
978-90-244-0598-5
EAN:
9789024405985
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
543 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Met literatuuropgave, register.
Annotatie
Vergelijkende studie naar de poltieke coalitievorming in Nederland en Duitsland.
Flaptekst
In de naoorlogse periode duurde het vormen van een coalitie na de verkiezingen in Nederland gemiddeld twee keer zo lang als in Duitsland. Waar in Nederland de publieke discussie vooral ging over de vraag hoe de kabinetsformatie werd ingericht, was het proces van coalitievorming in Duitsland doorgaans geen onderwerp van discussie. Het ging daar niet zozeer over het hoe, maar over het wat van coalitievorming.

Wat wel overeenkomt is dat in beide landen steeds dezelfde factoren een rol spelen: partijen, programma, portefeuilleverdeling en personen. Door de naoorlogse coalitievorming voor beide landen op deze punten te bekijken, maakt Bootsma zichtbaar waarom het vormen van een regering in Nederland steeds ingewikkelder is geworden, terwijl in Duitsland gewoonlijk op de verkiezingsavond al duidelijk is welke coalitie er zal worden gevormd.

Met Coalitievorming geeft de auteur een essentieel inzicht in het hedendaagse politieke klimaat van Nederland en Duitsland.

Peter Bootsma (1969) is politicoloog en publiceert sinds 1999 over Nederlandse politieke geschiedenis. Dit boek is tevens zijn proefschrift. Eerder verschenen van zijn hand bij Boom Uitgevers Amsterdam Van Agt. Biografie (2008) en De Molukse acties (2015).
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen