Collectie Manders
naar eenvoud en verstilling
Gabi Stoffels
Uitgegeven:
Venlo, 2013
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Samenstelling:
Secundaire auteur:
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
20e eeuw (706.8)
NUR:
Beeldende kunst (646)
Codes
ISBN:
978-90-78670-28-5
EAN:
9789078670285
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
30 cm
Omvang:
180 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
De bijdrage over Theo Manders is in het Duits vertaald. - Uitg. bij de gelijknamige tentoonstelling in Museum van Bommel van Dam van 27 januari t/m 20 mei 2013. - Met index.
Annotatie
Fotoboek met 140 werken uit de collectie Manders van geheel abstracte schilderkunst, maar ook enkele sculpturen, van vooral contemporaine Nederlandse en enkele buitenlandse kunstenaars.
Flaptekst
Al ruim 40 jaar bouwt Theo Manders (1942) aan een indrukwekkende verzameling van honderden kunstwerken. Aanvankelijk gaat zijn aandacht uit naar lyrisch-abstracte kunst en materieschilderkunst, later komen daar werken van de NUL-beweging, fundamentele abstracte en minimale kunst bij. In de collectie Manders bevinden zich talloze topwerken uit de na-oorlogse Nederlandse kunstontwikkeling, in het bijzonder na 1960. Bekende namen zijn onder meer Kees van Bohemen, Eugène Brands, Ad Dekkers, Jef Diederen, Edgar Fernhout, Wim de Haan, Willem Hussem, Ger Lataster, Lei Molin. Piet Ouborg, Thomas Rajlich, Jan Schoonhoven, Piet Teraa, JCJ Vanderheijden, Carel Visser en Jaap Wagemaker.
Museum Van Bommel van Dam te Venlo presenteert van 27 januari tot en met 21 mei 2013 een tentoonstelling met een scherpe selectie van schilderijen en werken op papier uit de Collectie Manders. De kunstwerken worden daar voor het eerst in het openbaar getoond. De tweetalige publicatie Colectie Manders- Naar eenvoud en verstilling focust op de kwalitatieve kern van deze kunstverzameling. Rick Vercauteren is de auteur van een interessante analytische beschouwing over de totstandkoming van deze uniek particuliere collectie.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen