Culturele diversiteit in de gezondheidszorg
kennis, attitude en vaardigheden
Tineke Abma
Uitgegeven:
Bussum, 2013
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
25 februari 2013
(Overige) personen
Medewerking:
Redactie:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Maatschappelijke gezondheidszorg voor afzonderlijke groepen (614.2)
NUR:
Gezondheidswetenschappen (882)
Codes
ISBN:
978-90-469-0328-5
EAN:
9789046903285
ASW:
Schoolboek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
25 cm
Omvang:
351 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg., reg.
Annotatie
Beschouwingen over de plaats van culturele minderheden in de gezondheidszorg en de mogelijkheden de zorg te verbeteren.
Flaptekst
In de gezondheidszorg treden geregeld misverstanden op in de communicatie en interactie tussen professionals en patiƫnten. Een complicerende factor daarbij is dat de gezondheidzorg steeds 'diverser' wordt: zowel zorgprofessionals als patiƫnten verschillen in achtergrond, cultuur of land van herkomst. Voor professionals in de zorg zijn culturele vaardigheden daarom onmisbaar.

Culturele diversiteit in de gezondheidszorg geeft inzicht in deze vaardigheden. Het boek bestaat uit drie delen. Feiten en algemene principes in relatie tot cultuur, context en gezondheid komen in het eerste deel aan de orde. In het tweede deel wordt de problematiek besproken van specifieke doelgroepen van interculturele gezondheidszorg, zoals allochtone kinderen, jongeren en ouderen. In het derde deel komen de rollen en verantwoordelijkheden van verschillende zorgprofessionals en intermediairs aan bod: onder andere de huisarts, de apotheekmedewerker, de psycholoog en de voorlichter eigen taal en cultuur. Dit deel sluit af met de stand van zaken van de interculturalisatie van de zorg.

Culturele diversiteit in de gezondheidszorg is geschreven voor studenten in het hoger onderwijs die een opleiding volgen in de (gezondheids)zorg en is daarnaast zeer geschikt voor professionals in de zorg.

Ivan Wolffers is schrijver, arts en hoogleraar. Anke van der Kwaak is senior adviseur gezondheid bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Nel van Beelen is freelance redacteur en tekstschrijver.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen