De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween
Jonas Jonasson
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2014
Editie:
Tweede druk
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
6 maart 2013
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
2013
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
Compact disc
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
NUR:
Gesproken tekst voor volwassenen (cd-tape) (077)
Codes
ISBN:
978-90-476-1357-2
EAN:
9789047613572
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
12 cm
Omvang:
5545 Compact disc
Bindwijze:
Audio Visuele Media
Bibliografische annotatie
Verkorte weergave van het boek oorspronkelijke uitgave in vertaling van Corry van Bree: Utrecht : Signatuur, 2011. - 1e druk van deze uitgave: 2013.
Annotatie
Op zijn honderdste verjaardag ontvlucht een man het door hem zo gehate bejaardencentrum en ontvreemdt bij het busstation een zware koffer die gevuld blijkt te zijn met zwart geld.
Flaptekst
Allan wordt 100 en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en burgemeester hebben het nakijken. Allan is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en die verder niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen, maar ad hoc handelt en het avontuur op zijn hoogbejaarde leeftijd niet schuwt. Met alle gevolgen van dien. De vaart houdt hij er in elk geval in, want vanaf het moment dat hij het bejaardentehuis verlaat, wordt De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween een soort roadtrip waarbij de lezer de memorabele avonturen van de 100-jarige meemaakt. Zo let hij even op een koffer voor iemand die maar niet terugkomt en dus gaat de koffer mee de bus in, maar er blijkt enorm veel (maffia)geld in te zitten, hetgeen woeste achtervolgingen tot gevolg heeft -, ook verzamelt Allan een bonte club figuren om zich heen in een zwaan-kleef-aan-effect. Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue, met Allan als wel heel bijzonder gezelschap.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen