De brieven
de volledige, geïllustreerde en geannoteerde uitgave
Vincent van Gogh
Uitgegeven:
Amsterdam, 2009
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
15 september 2009
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
2009
Vertaald uit:
Frans
(Overige) personen
Medewerking:
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
c. 1850 - c. 1914 (736.7)
NUR:
Biografieën van kunstenaars (641)
Codes
ISBN:
978-90-896410-2-1
EAN:
9789089641021
ASW:
Wetenschappelijk boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
31 cm
Omvang:
6 pagina's
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Rugtitel: Vincent van Gogh - De brieven.
Annotatie
Uitgave in zes delen van de volledige correspondentie van Van Gogh (900 brieven, ongeveer 820 door en 80 aan hem), gebaseerd op vijftien jaar onderzoek. Zijn brieven zijn ook literair zo waardevol dat de schilder is opgenomen in het Pantheon van de Nederlandse literatuur in het Letterkundig Museum.
Flaptekst
Een rijkelijk geïllustreerde overzichtswerk in zes delen (hardcover met stofomslag, zes delen in cassette.)

Vincent van Gogh (1853-1890) liet de wereld een van de meest fascinerende kunstenaarscorrespondenties na. De 900 brieven, ongeveer 820 door en 80 aan Van Gogh, vertellen in een directe, meeslepende stijl het verhaal van zijn bewogen leven, van zijn hechte band met zijn broer en vertrouweling Theo, en van de ontwikkeling van zijn werk.

In 2009 wordt vijftien jaar onderzoek naar de correspondentie van Vincent van Gogh afgesloten met een wetenschappelijke website met de volledige onderzoeksresultaten, de publicatie van een zesfdelige boekuitgave in drie talen, en een bijzondere tentoonstelling in het Van Gogh Museum.

Gedurende deze vijftien jaar heeft het Van Gogh Museum samen met het Huygens Instituut gewerkt aan een nieuwe wetenschappelijke uitgave van de briefwisseling van Vincent van Gogh: een volledige, moderne uitgave die de huidige stand van kennis weerspiegelt en die zowel digitaal als in boekvorm zal verschijnen.

De brieven zijn voorzien van nieuwe dateringen en van annotaties die betrekking hebben op alles wat voor de hedendaagse lezer verheldering behoeft: identificatie van alle genoemde personen, kunstwerken en literaire werken, en verheldering van cultuurhistorische, biografische en kunsthistorische achtergronden. De vele honderden kunstwerken die Van Gogh noemt en bespreekt worden afgebeeld, zodat zijn autodidactische kunsthistorische vorming voor een belangrijk deel in kaart gebracht wordt. Zo komt de rijke visuele wereld van Van Gogh tot leven.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen