De Buddenbrooks
verval van een familie
Thomas Mann
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2018
Editie:
Zevende, herziene druk
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Buddenbrooks : Verfall einer Familie
Jaar van uitgave:
1992
Plaats van uitgave:
Berlin
Uitgever:
Fischer
Vertaald uit:
Duits
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-295-2437-7
EAN:
9789029524377
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
662 pagina's
Bibliografische annotatie
Vertaling van: Buddenbrooks : Verfall einer Familie. - Berlin : Fischer, ©1992. - Oorspronkelijke uitgave in 2 delen: 1901. - Oorspronkelijke Nederlandse titel: De Buddenbrooks, het verval eener familie. - 's-Gravenhage : Blankwaardt & Schoonhoven, 1911. - 1e druk deze uitgave: Amsterdam : De Arbeiderspers, 1989. - (Grote ABC ; nr. 646).
Annotatie
Bloei en neergang van enkele generaties van een voornaam koopmansgeslacht in Lübeck, dat met een overgevoelige, muzikaal begaafde telg uitsterft.
Flaptekst
In zijn wereldberoemde debuut uit 1901 vertelt Thomas Mann de familiegeschiedenis van vier generaties Buddenbrook, een voornaam koopmansgeslacht uit Lübeck. De oprichter van de firma Johann Buddenbrook sr. en zijn zoon Johann jr. hebben de grondslag gelegd voor een solide, machtige familie- en bedrijfstraditie. Maar bij de kinderen van Johann jr. ondermijnen artistieke impulsen en een expansief gevoelsleven de robuuste vitaliteit van het handelsimperium. Met Thomas, die veel te kunstzinnig is voor de harde handelspraktijk, begint de zakelijke neergang. In Thomas’ zoon Hanno, de vierde generatie, bereikt de tegenstelling tussen burger en kunstenaar een hoogtepunt.

Met De Buddenbrooks schreef Mann, nog maar zesentwintig jaar oud, een epische roman die het verval van de negentiende-eeuwse Europese burgerlijke cultuur verbeeldt. De roman werd in meer dan dertig talen vertaald en geldt nog steeds als een van de meest gelezen klassiekers uit de Duitse literatuur.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Literaire excursies
Delen